Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS ]

23. 07. 2023. 21:10 0

Frilenseri moraju da plate porez do kraja jula

Ostalo je još desetak dana da frilenseri prijave i plate porez preko "frilensera", posebnog portala Poreske uprave.

Irena Đorđević iz NALED-a izjavila je za RTS da je oko hiljadu frilensera podnelo poresku prijavu za prva dva kvartala preko posebnog portala Poreske uprave, kao i da se većina opredeljuje da uplaćuje doprinose za penzijsko osiguranje.

- To je očekivan broj prijava. Prvi put se uspostavlja sistem da frilenseri sami prijavljuju porez. Na njima je odgovornost da primanja legalno prijave. Nadamo se da će broj biti veći - navodi Đorđević.

Prema njenim rečima, oko 60 odsto frilensera preko portala opredeljuje se da uplaćuje doprinose za penzijsko osiguranje.

- Ne postoji tačna evidencija kojim se poslovima bave, ali prema istraživanju, većina njih su programeri, veb-dizajneri ili daju časove stranih jezika - kaže Đorđević.

Ističe i da frilenseri nisu jedino oni čiji su poslodavci stranci, već da rade i za domaća fizička lica. Đorđević objašnjava i da frilenseri mogu preko portala da se opredele za jedan od dva modela oporezovanja, uz određene pogodnosti.

- Prvi model je isplativ u finansijskom smislu - 160.000 dinara, a imaće pokriveno zdravstveno osiguranje, ali im ne ide radni staž. Drugi model je u finansijskom smislu skuplji, ali ide penzijski staž. Isplativost je relativna - poručuje Đorđević.

Ističe da pre podnošenja poreske prijave frilenseri treba da se prijave na socijalno osiguranje preko PIO fonda.

- Ako ne podnesu prijavu u roku, mogu naknadno da podnesu neblagovremenu prijavu. Ako ni tada ne podnesu, kontrola poreske uprave pokreće postupak da je frilenser uz kamatu podnese - zaključuje Đorđević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati