Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

14. 07. 2023. 20:42 23

Uklanjanje klima sa fasada: PREVELIKI TROŠAK za građane

Građane Srbije je, usred tropskog talasa, iznenadila vest da će uskoro biti zabranjeno postavljanje klima uređaja na spoljnu fasadu. Prema novom Zakonu o planiranju i izgradnji, i postojeći klima uređaji moraće da se sklone sa spoljnih fasada u roku između dve i deset godina. Ukoliko to ne učine u predviđenom roku, građani će plaćati kaznu između 25.000 i 50.000 dinara.

Nekadašnji gradski arhitekta Đorđe Bobić podržava ovu ideju za koju kaže da nije nova i da je njena realizacija poželjna zbog lepšeg izgleda fasada i arhitekture zgrada.

I objašnjava za portal "Vremena" kako bi to moglo da bude sprovedeno u praksi.

- Potrebno je da grad organizuje jednu posebnu, stručnu instituciju. Recimo Sekretarijat za urbanizam koji bi u saradnji sa Urbanističkim zavodom, a posebno sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, organizovao taj posao, određivao prioritete i kontrolisao kako se to vrši - kaže Bobić.

Podela troškova i odgovornosti

Međutim, kako kaže Bobić, građani Srbije su mahom već u nezavidnoj ekonomskoj situaciji, te ne bilo fer ostaviti svu odgovornost građanima.

- Mislim da bi država i grad trebalo da pruže podršku u ovom slučaju, slično kada su građani učestvovali sa 50 odsto učešća u rekonstruisanju fasada - kaže Bobić.

Kada je reč o premeštanju postojećih klima uređaja, biviši gradski arhitekta kaže da je u opticaju nekoliko mogućnosti.

- To je, recimo, dvorišna fasada, lođe, krovovi. Sve to je malo komplikovano jer, recimo, ako imate 20 ili 30 stanova u zgradi, toliko klima na krovu je malo komplikovano - kaže Bobić.

Da li je ovo realna investicija za građane i koliko bi uopšte koštalo uklanjanje postojećeg klima uređaja, za portal "Vremena" govorio je i urednik portala Gradnja.rs Igor Conić.

- Na pitanje da li će građani moći ovo da isfinansiraju, ne može se dati jednostavan odgovor. Koliko košta da se izmesti jedna klima sa fasade, jer to zavisi od mnogo faktora kao što su dostupnost, veličina klime, dužina instalacije ili skrivanje cevi, pa samim tim i zavisi kolika će ta investicija biti.

Koliko bi to koštalo?

- U idealnom slučaju pomeranje može koštati oko 100 evra ako je potrebno samo klimu postaviti neposredno pored stare i dovesti sve klime u istu vertikalu. Međutim, ukoliko repozicioniranje klime zahteva angažovanje dizalice koja se iznajmljuje u proseku od oko 60 evra na sata, ta investicija će se brzo popeti na 300 i više evra. Posebna problematika može biti postavljanje klime na krov gde se ukupnim troškovima treba dodati i 20 evra po svakom dužnom metru za instalacije (struja, bakarna cev, voda) što u slučaju visokih objekata zna da značajno podigne cenu - objašnjava Conić.

- Sufinansiranje ovog projekta od strane države svakako bi bilo dobrodošlo. Teško je reći da li bi se sve uspelo realizovati za deset godina, pogotovo što se u ovu problematiku mora uključiti i problem dostupnosti klima-majstora koji su inako prebukirani. Međutim, određivanje roka je jako važno jer ukoliko ga nema - ovi radovi će se odlagati u nedogled - kaže Conić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati