Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

13. 07. 2023. 08:52 36

BIA zabranila ulaz u Srbiju ruskom antiratnom aktivisti

Ruskom antiratnom aktivistu Peteru Nikitinu, osnivaču Ruskog demokratskog društva, nije dozvoljen ulazak u Srbiju iako ima stalno prebivalište u našoj zemlji.

Nikitin se uključio u Novi dan na televiziji N1 sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", gde boravi otkad se noćas vratio sa godišnjeg odmora u Portugalu, gde mu živi majka.

- Vratio sam se letom preko Frankfurta, i na pasoškoj kontroli sinoć u 00.30 su mi rekli da tu sačekam. Nakon tri i po sata čekanja mi je rečeno da je BIA odlučila da me ne pušta u zemlju. Izdato mi je rešenje kojim mi se nalaže da se vratim u Frankfurt prvim avionom - kaže Nikitin za N1.

- Nemam šta da tražim u Frankfurtu, živim u Beogradu, tu je moj dom - poručuje on.

- Ja sam odbio da ispunim taj nalog, i zasad ostajem na aeordromu - kaže ovaj ruski antiratni aktivista i ističe kako će pokušati da podigne javnost, angažuje advokate i učini sve što može da mu se omogući povratak kući.

Na pitanje šta piše u rešenju o zabrani ulaska u Srbiju, koje mu je uručeno, Nikitin kaže da stoji da mu je zabranjen ulazak u zemlju, po osnovu toga što mu je izrečena zabrana ulaska u Srbiju.

- Znači, zabranjeno je zato što je zabranjeno - ironično primećuje Nikitin i podvlači kako u Srbiji ima stalno prebivalište, te mu se ulazak u zemlju ne može zabraniti bez prethodnog ukidanja stalnog prebivališta.

- To je apsolutno nezakonito rešenje, i ja se ne nameravam da se predam - izričit je Nikitin.

Na pomoć ambasade Ruske Federacije kaže da ne računa, ali ukazuje i na to da je državljanin Holandije, i da će se obratiti diplomatskom predstavništvu te države u Srbiji.

- I inače ću javiti svima. Ovde je moj dom, činjenica da iznosim svoje stavove otvoreno, da sam protivnik politike Vladimira Putina, to nije nikakav osnov da me ne puštaju kući - zaključuje Peter Nikitin.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 36

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati