Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

07. 07. 2023. 06:31 2

Za isplatu kamata u 2024. potrebno skoro 1,6 milijardi evra

Fiskalni deficit u budžetu za 2024. planiran je na 2,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a projektovani rashodi po osnovu kamata za predstojeću godinu iznose 182,9 milijardi dinara (1,56 milijardi evra), navodi se u Uputstvu za pripremu državnog budžeta za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu koje je donelo Ministarstvo finansija.

U istom dokumentu predviđa se i postepeno smanjenje deficita do 2026. godine (na 1,5 odsto BDP-a) i pad javnog duga ispod 52 odsto BDP-a, piše Nova ekonomija.

- Ciljevi fiskalne politike u narednom srednjoročnom periodu biće obezbeđenje stabilne pozicije javnih finansija i opadajuća putanja javnog duga. Smanjenje učešća duga je usko vezano za snižavanje deficita kao glavnog faktora zaduživanja - navodi se u smernicama za pripremu budžeta.

U Uputstvu se dodaje da je iznos za plate koje se isplaćuje iz državnog budžeta zadržan na nivou planiranog za 2023. godinu, a "eventualna korekcija iznosa" biće ustanovljena u toku budžetske procedure, na osnovu revidirane Fiskalne strategije.

Isto čeka i potencijalnu promenu parametara za planiranje rashoda za zaposlene, procene potrebnih iznosa za rashode za zaposlene za 2024. godinu, kao i podataka dostupnih kroz informacioni sistem za centralizovan obračun primanja u javnom sektoru.

Transferi i dotacije za 2024. godinu

Nenamenski transferi lokalnim samoupravama planirani su u iznosu od 33,3 milijarde dinara.

Dotacije Nacionalnoj službi za zapošljavanje planirane su u ukupnom iznosu od tri milijarde dinara.

Dotacije Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje planirane su u ukupnom iznosu od oko 250 milijardi dinara, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje planirane su u ukupnom iznosu od 63,80 milijarde dinara.

Rizici koji su uzeti u obzir prilikom planiranja fiskalnog okvira za 2023. godinu i dalje su prisutni, sa delimično izmenjenim uticajem, piše u smernicama za planiranje budžeta.

- Tokom prvog tromesečja ekonomska aktivnost je generalno u planiranim okvirima, te nije došlo do revizije stope realnog rasta BDP. Uporedo sa stabilizacijom proizvodnje struje, smanjila se očekivana potreba za intervencijom države na ovom polju - piše u Uputstvu priprema za budžet 2024.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati