Društvo i ekonomija

Direktno.rs

09. 06. 2023. 15:46 1

Ispravka na tekst: "BIA privela Miloša Obilića"

VIŠI SUD U BEOGRADU, sudija Marija Bošković, u parnici tužioca Narodni muzej Srbije sa sedištem u Beogradu, čiji je punomoćnik advokat iz Beograda, protiv tuženog Igora Veliimirovića iz Beograda, čiji je punomoćinik, advokat iz Beograda, radi ispravke informacije, nakon održane usmene, javne i glavne rasprave zaključene dana 26.04.2022. godіne, doneo je PRESUDU.

OBAVEZUJE SE tuženi Igor Velimirović iz Beograda, da u drugom narednom izdanju od dana prijema pisanog otpravka odluke, u mediju "direktno.rs" objavi ispravku informacija iz teksta pod naslovom „BIA privela Miloša Obilića" od 09.02.2022. godine, na sledećoj adresi https://https://direktno.rs/vesti/hronika/397052/bia-saopstenje-ssp-milos-obilic.html kao što sledi: Gruba neistina je da je Narodni muzej Srbije ustupio Bezbedonosno - informativnoj agenciji kulturno dobro - skulturu "Miloša Obilića" protivno odredbama Zakona o kulturnim dobrima.

Istina je da je Narodni muzej Srbije zaključio Ugovor i Aneks ugovara o ustupanju na privremeno korišćenje kultrnih dobara iz zbirke Narodnog muzeja sa Bezbedonosno - informativnom agencijom od 15.08.2017. godine, čime su uslovi za ustupanje sveobuhvatno uređeni i u svemu i u skladu sa odredbama Zakona o kulturnim dobru Republike Srbije. Ugovori o dugoročnim pozajmicama između Narodnog muzeja i drugih muzeja i institucija zaključuju se na period od godinu dana i u skladu su sa prilikama i potrebama ugovornih strana, ugovori se produžuju ili raskidaju. Neistina je da se predmetna skulptura čuva u neadekvatnim uslovima. Pre ustupanja skulpture Miloš Obilić, od strane stručnih lica Narodnog muzeja Srbije utvrđeno je da prostorija u kojoj se čuva skulptura u Bezbednosno - informativoj agenciji u svemu ispunjava uslove za čuvanje bronzane skulpture, a takođe se radi o zgradi sa najvišim stepenom zaštite. Pored navedenog, Narodni muzej Srbije je obezbedio da stručno lice vrši redovme obilaske skulpture, te kontinuirane provere stanja i uslova za čuvanje skulpture, čime se u svemu pastupa u skladu sa zakonom. Netačno da je Narodni muzej bilo koje kulturno dobro ustupio za potrebe privatnih stanova funkcionera vladajuće strakke. Svi objavljeni navodi u mediju "direktno.rs" o nezakonitom, odnosno protivpravnom delovanju Narodnog muzeja predstavljaju grubu neistinu, iznetu sa ciljem uništavanja ugleda ove ustanove od najvišeg kulturnog značaja za Republiku Srbiju, a sve u istom delu medija, u istom izdanju, u istoj rubrici, na istoj stranici, sa istom opremom, kao šta su bile objavljene informacije, sa istom veličinom i vrstom slova, kao i sa istim prelomima, a uz oznaku: "Ispravka", i to u celosti, bez izmena, izostavljanja i dopuna, sve pod pretnjom plaćanja tužiocu novčanog iznosa, za slučaj neobjavljivanja ove ispravke tužioca, a u roku ad 8 dana od dana propuštanja da postupi po odluci suda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati