Hronika

Direktno.rs

09. 02. 2022. 09:51 13

BIA privela Miloša Obilića

Statua čuvenog vajara Ivana Meštrovića "Miloš Obilić" koja je od Drugog svetskog rata zauzimala centralno mesto u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, izmeštena je bez znanja javnosti i nalazi se u holu zgrade BIA - piše u saopštenju Resornog odbora za kulturu Stranke slobode i pravde.

Dalje se navodi:

Pretpostavlja se da je izmeštanje učinjeno tokom rekonstrukcije Narodnog muzeja koja je trajala gotovo 15 godina. Ovo je učinjeno bez znanja stručne javnosti i verovatno bi lokacija ovog dela ostala nepoznata da se u javnosti nije pojavio snimak Aleksandra Vučića prilikom posete BIA u oktobru prošle godine na kome se jasno može videti Meštrovićeva statua.

Meštrović je ovo delo kreirao 1908. godine za nikad izgrađeni Vidovdanski Hram koji je takođe projektovao. Statua "Miloša Obilića" konačno je napravljena 1934. godine narudžbinom kralja Aleksandra I Karađorđevića, a na sajtu porodice Karađorđević se takođe navodi da je ovo delo imovina njihove porodice.

Zakon o kulturnim dobrima propisuje da se kulturno dobro ne može ustupiti na period duži od 6 meseci, da ustupljeno dobro mora biti dostupno javnosti, a da primalac kulturnog dobra mora posedovati uslove za njegovo čuvanje i angažovanu stručnu osobu koja će brinuti o njoj. Skulptura Miloša Obilića nije dostupna javnosti, a duže od 6 meseci je u holu BIA i zasigurno nije u adekvatnim uslovima za njeno čuvanje odakle sledi da se u ovom slučaju grubo krše odredbe zakona.
Interesantno da je u decembru 2019. godine u Narodnom muzeju bila izložba Meštrovićevih dela na kojoj ovo grandiozno delo nije prikazano. Stranka Slobode i prave postavlja pitanje direktorki Narodnog muzeja Bojani Borić Brešković po kom osnovu i čijem nalogu je ovo delo premešteno u zgradu BIA i da li je ona dala dozvolu za ovakav čin?

Takođe, pitamo je koja su još dela izmeštena iz Narodnog muzeja premeštene u kabinete ili čak privatne stanove funkcionera vladajuće stranke bez ikakvog znanja i odobrenja javnosti. Po smeni vlasti, SSP će tražiti inventar svih kulturnih dobara kako izloženih tako i u depoima kako bi se ustanovilo da li i koja su dela ''nestala'' i završila na neodgovarajućim mestima tokom rekonstrukcije Narodnog, ali i drugih muzeja - piše na kraju saopštenja Resornog odbora za kulturu Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati