Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

07. 06. 2023. 09:25 4

Koliko je država bila "izdašna" prema Er Srbiji

Preduzeće Er Srbija vlast predstavlja kao stub srpske privrede. Ali, finansijska slika tog preduzeća negira optimizam vlasti. Papiri u koje je N1 imao uvid svedoče da je samo u prve četiri godine poslovanja ove firme, Vlada potrošila pola milijarde evra novca građana Srbije.

Jedno obećanje predsednika Srbije, nije se ostvarilo.

- Naš je dogovor da Er Srbija bude, i postoje načini da to ostvarimo, profitabilna već za godinu dana, posle druge godine mi više ništa ne ulažemo - govorio je Aleksandar Vučić.

Država je samo za formiranje zajedničkog preduzeća dala 116.000.000 dolara, dok je Etihad za 49 odsto vlasništva dao kredit od 40 miliona dolara i zajam osnivača od 60 miliona dolara – pokazuju dokumenti u koje je N1 imao uvid.

- Od početka se videlo da nema ekonomskog rezona. To da ostvaruje profit se nikada nije desilo - rekao je novinar BIRN-a Radmilo Marković.

Odmah po formiranju Er Srbije, država otpisuje dug od više od 236 miliona dolara, odnosno tadašnjih 175 miliona evra. Tu se ne zaustavljaju, radni dokumenti koje poseduje N1, a čija autentičnost je potvrđena, svedoče da država na ime otpisa duga Er Srbije prema Ministarstvu finansija izdvaja još 31 milion evra, a za otpis duga prema aerodromu u prvoj tranši 17,5 miliona i u drugoj tranši još 4,5 miliona evra.

Zbir svih otpisanih dugova iznosi 228 milona evra.

- Pravljenje nove kompanije je politička stvar sa primesama korupcije, a ne ekonomska stvar, ovo sto mi pričamo sad su čiste ekonomske kategorije koje su se istopile i nestale 2013. kada je napravljena nova kompanija - rekao je bivši direktor JAT-a Predrag Vujović.

I to nije sve, jer su i posle otpisa isplivali pojedini stari dugovi. Koliko – ne zna se, jer su sume u javno objavljenim dokumentima sakrivene.

- Dve su opcije ili da se posao nije uradio kako treba, ili da je urađeno namerno kako bi se odlivala sredstva iz budžeta - smatra Marković.

Uporedo sa optisom dugova, država je bila izdašna prema Er Srbiji. Samo u prve četiri godine poslovanja, država je u Er Srbiju upumpala najmanje 188.000.000 evra. Bez te pomoći, bila bi upitna profitabilnost Er Srbije.

„Kada se isključi taj deo poslovnog prihoda koji nije deo stvarnog poslovanja kompanije, već načina evidentiranja i izmirivanja starih obaveza, umesto dobiti koju je iskazivala, kompanija je stalno imala gubitak i to reda veličine od 10 do 20 miliona evra u proseku“, kaže Marko Milanović iz Fiskalnog saveta.

Tek nakon 10 godina poslovanja, Er Srbija konačno je počela da beleži stvarni plus i to zbog povoljnih prilika na tržištu, poručuje Fiskalni savet.

- Danas poslujemo odično, imali smo čisti profit, ne lažno prikazivani“, naveo je Vučić.

Kad se sve sabere, za osnivanje Er Srbije, otpise poznatih dugova i subvencije za samo prve četiri godine država je dala pola milijarde evra. Iako smo pisali brojnim institucijama i pojedincima, na pitanja N1 nisu odgovorili: Vlada Srbije, kabinet Ane Brnabić, Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, preduzeće Er Srbija, Komisija za kontrolu državne pomoći.

Bivša ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović u pisanom saopštenju navodi da su benefiti od Er Srbije brojni, ali da njeno poslovanje nije bilo u nadležnosti Ministarstva saobraćaja, već Ministarstva finansija. Navodi i da je u svetu zabranjena državna pomoć aviokompanijama, ali se sve država dovijaju na razne načine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati