Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 06. 2023. 08:54 62

Sistematizacija u srpskoj policiji završila se pre nego što je i počela!

Ministarstvo unutrašnjih poslova nedavno je usvojilo novi Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u MUP. A nova sistematizacija, kako je MUP obavestio zaposlene, "rezultat je planskog sagledavanja potreba i detaljno planiranih obaveza i aktivnosti MUP". Međutim, iako su, prema nezvaničnim informacijama, rešenja čelnim ljudima u MUP-u trebalo da budu uručena do danas, iz javnosti nepoznatog razloga, sa tim se, po nalogu iz kabineta ministra, stalo.

Već smo objavili da su tokom maja uručena i prva rešenja, a prema nezvaničnim informacijama, na njima je potpis Dragana Vasiljevića, pomoćnika direktora, koga je za to ovlastio ministar policije Bratislav Gašić. U ovom momentu nije poznato ni to da li će oni ostati na tim položajima, ili će ova rešenja biti povučena.

Da li zbog toga što su utvrdili da Vasiljevićev potpis trenutno "ne pokriva" nijedan zakon, tačnije da je njegov paraf na rešenjima nezakonit, ili da jednostavno oni koji bi trebalo da zasednu na pojedine rukovodeće položaje to ne zaslužuju iz raznoraznih razloga, možemo samo da nagađamo. Ili je možda ministru neko odozgo poručio da neće biti još dugo na toj poziciji, pa da nasledniku ostavi da se brine o kadrovskim rešenjima u MUP-u.
Zanimljivo je i to da su pojedinci toliko bili samouvereni, već videli sebe u foteljama (mesta visokog i strateškog nivoa rukovođenja), pa su čak radili sistematizaciju i birali saradnike (za rukovodeća mesta srednjeg i operativnog nivoa). Trenutno im se, na njihovu žalost, sav "trud" izjalovio. Sa druge strane, pojedini šefovi u policiji, koji su se na različite načine zamerili vrhu ne samo MUP-a, već i vlasti, i nad čijim glavama je, kao Damoklov mač, visilo rešenje o smeni i možda novo radno mesto u Ivanjici, kako bi rekao slavni komediograf Branislav Nušić, još neko vreme će biti koliko-toliko bezbedni.
Ono što je, međutim, zbunjujuće kod potpisivanja onih rešenja uručenih prošlog meseca jeste što potpis na njima ukazuje da novo rukovodstvo MUP-a (mada su i oni tu već sedam meseci) nije ništa naučilo na greškama prethodnog ministra Aleksandra Vulina i njegovih saradnika. Vasiljević je, da podsetimo, i za vreme mandata Vulina potpisao pojedina rešenja, što je bilo nezakonito. Jer po zakonu, ministar nije mogao da ovlasti nikoga u Direkciji policije, samim tim ni Vasiljevića, da potpisuje rešenja. Ni to prethodno iskustvo, nepoštovanje zakona nije bilo dovoljno da se novo rukovodstvo MUP-a "dozove pameti" i ne nastavi Vulinovom utabanom stazom - javašluka.
Naime, kako srpska policija već godinu i po dana nema direktora, a za vreme mandata Vladimira Rebića nije imala ni zamenika direktora, već samo pomoćnike, u srpskoj policiji nema osobe kojoj zakon dozvoljava da potpisuje rešenja. Rešenja za radna mesta bi mogao (mogla), ako policija nema direktora, da potpisuje ili njegov zamenik ili v. d. direktora. E tu je ponovo začkoljica za trenutno rukovodstvo MUP-a, jer bi v. d. direktora trebalo da imenuje Vlada Srbije i on (ona ) bi morali da ispunjavaju sve uslove koje, prema trenutno aktuelnom Zakonu o policiji, važi za direktora policije.

Prosto rečeno, nijedan od novopostavljenih šefova u MUP-u koje je Gašić doveo sa sobom iz Bezbednosno-informativne agencije ne ispunjava neophodan uslov, minimum 15 godina staža na rukovodećim mestima u MUP-u. U MUP-u, a ne u BIA ili nekoj drugoj bezbednosnoj službi!

Ova, slobodno bi se moglo reći, farsa u vezi sa sistematizacijom u MUP-u, nažalost samo je slika i prilika Srbije i njene vlasti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 62

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati