Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 06. 2023. 08:38 5

Radnici italijanskog "Falk Ist-a" stupiće u štrajk

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" obaveštavaju javnost da će zaposleni u italijanskoj fabrici obuće "Falk Ist" u Knjaževcu, uz podršku reprezentativnog sindikata Sloga, stupiti u obustavu rada, u petak, 2. juna 2023. godine - navodi se u saopštenju "Sloge" koje prenosimo u celosti.

- Obustava će započeti okupljanjem radnika ispred kapije, unutar fabrike sa početkom u 06.50 časova i trajaće do ispunjenja postavljenih zahteva, koji uključuju: povećanje zarada za 10 odsto, podizanje stimulansa sa trenutnih 2000 dinara na 5000 dinara i povećanje iznosa za topli obrok sa 150 na 200 dinara.

Ova radikalna akcija usledila je nakon dugotrajnog ignorisanja zahteva koje je sindikat još početkom ove godine, u januaru, uputio poslodavcu kada je održan jednosatni štrajk upozorenja. Nažalost, umesto konstruktivnog dijaloga, sindikat je ovih dana na ponovljenje zahteve obavešten putem mejla da ih nije moguće ispuniti, bez dodatnog objašnjenja.Podsećamo da su radnici "Falk Ist-a" predvođeni sindikatom već demonstrirali svoje nezadovoljstvo, posebno 2017. godine kada su takođe organizovali obustavu rada, kojoj se pridružilo preko 600 radnika. Ovaj štrajk je tada uspešno rezultirao pregovorima i potpisivanjem kolektivnog ugovora.

Smatramo da su zahtevi radnika minimalni i opravdani i očekujemo da će poslodavac imati razumevanja i preduzeti korake ka ispunjenju istih - zaključuje se u saopštenju "Sloge".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati