Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

26. 05. 2023. 18:21 5

Strani mediji: Vučić se suočava sa neviđenim pritiskom

"Desetine hiljada ljudi očekuje se ovog petka u Beogradu na velikom mitingu podrške predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, suočenom sa neviđenim pritiskom javnosti posle dva masovna ubistva koja su šokirala naciju", pišu zapadne novinske agencije navodeći da Vučićeve pristalice dovoze u glavni grad iz čitave zemlje, ali i iz Bosne i Hercegovine.

Ovaj miting, koji podseća na predizborni skup, naširoko se doživljava kao odgovor vlasti na proteste koji jednom nedeljno privlače desetine hiljada ljudi, ocenjuje AFP i dodaje da su poslednji tako žestoki protesti u Srbiji bili oni koji su 2000. godine doveli do pada režima Slobodana Miloševića.

Agencija AP navodi i da je veliki Vučićev miting donekle u senci nove krize na Kosovu, gde su se etnički Srbi sukobili sa kosovskom policijom, a Vučić naredio "podizanje borbene gotovosti vojske i hitan pokret na administrativni prelaz sa Kosovom".

AP ukazuje i da je široko rasprostranjena bojazan da bi tokom današnjeg mitinga moglo izbiti nasilje, što bi se onda moglo iskoristiti kao izgovor za gušenje budućih protesta opozicije, uključujući i onaj koji je zakazan za sutra u Beogradu.

Očekuje se da će tokom mitinga Vučić saopštiti da se povlači sa čela Srpske napredne stranke i formira pokret koji će ujediniti sve "patriotske snage" u zemlji, ali bi takođe mogao da raspiše parlamentarne izbore za septembar - što je malo verovatno da će opozicija prihvatiti u trenutnim uslovima u kojima Vučić ima punu kontrolu nad svim stubovima vlasti, uključujući i glavne medije, navodi američka agencija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati