Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

26. 05. 2023. 12:17 16

Nemački ARD: Veze Vučića sa kriminalom i Belivukom

Jedno suđenje u Beogradu drži srpsku javnost u napetosti. Radi se o huliganima koji rade za moćne narko-klanove i vrše brutalna ubistva. Njihove veze navodno sežu do vrha države. O tome izveštava i nemački ARD.

Pred sudom za organizovani kriminal u Beogradu jure crna policijska vozila s upaljenim rotacionim svetlima. Kroz sporedni ulaz u zgradu uvode optužene – 31 muškarca. Oni se terete za ubistva, posedovanje droge, otmice i trgovinu oružjem.

- U sudnici zauzimaju mesta iza sigurnosnog stakla, na dohvat ruke posetilaca – mišićavi muškarci s vratovima kao kod bikova, obrijanih glava, tetovirani. Na čelu bande je Veljko Belivuk, vođa huligana Partizana, koji spadaju među najbrutalnije u Evropi. Stadion služi kao mesto za trgovinu drogom i regrutovanje novih članova bande, piše ARD - prenosi Dojče vele.

Okrutna ubistva

Zločine za koji se terete navodno su počinili za narko-klan s korenima u Crnoj Gori, koji već godinama vodi krvavi rat s drugim klanovima – uz brojna ubistva i to ne samo u Srbiji, već i u nekoliko drugih evropskih zemalja.

Kada su početkom 2021. godine međunarodni istražitelji dešifrovali zaštićeni sistem za komunikaciju Sky ECC, naišli su na jezive fotografije unakaženih leševa. Trag ih je doveo do kuće u selu pored Beograda, koja ima skrivenu prostoriju kojoj se pristupa samo kroz rupu u zidu. Unutra se, između ostalog, nalazi mašina za mlevenje mesa, kojom su kriminalci mleli tela kako bi ih kasnije uklonili.

Veza Belivukove bande sa politikom

Proces u Beogradu sada otkriva veze te grupe sa politikom. Istraživački novinar Stevan Dojčinović prati suđenje protiv klana od samog početka. Prema njegovim rečima, Belivuk je tokom procesa izjavio da je njegova uloga bila "podrška demonstracijama za Vučića i ometanje opozicionih protesta".

Dodaje da je nabrajao političke usluge koje je od njega tražio Vučić.

Značajnu ulogu igrao je izgleda i policajac Nenad Vučković, još jedan visoki predstavnik huligana. Na jednoj fotografiji se vidi kako pozira s navodnim serijskim ubicom Belivukom. Međutim, taj policajac nije samostalno kontrolisao grupu, sve je išlo mnogo više ka vrhu, tvrdi Dojčinović.

U procureloj komunikaciji između Belivuka i policajca, u koju su novinari ARD-a imali uvid, Belivuk piše da se ničega ne boji i da je spreman. Na to policajac odgovara da to on zna, kao i "šef", a i "veliki šef". Za Dojčinovića je jasno da je "šef" bivši ministar unutrašnjih poslova, a "veliki šef" – predsednik Vučić.

Upiti ARD-a upućeni predsedniku ostali su bez odgovora. On takođe nije hteo da se izjasni ni o optužbama protiv svog sina Danila. Na jednoj fotografiji, Danilo Vučić pozira zagrljen s jednim od bliskih saradnika Belivuka, koji se u policiji vodi kao član klana.

"Mora se govoriti o umešanosti države"

Novinarka Brankica Stanković dobro poznaje tu scenu. U izjavi za nemački javni servis, ona potvrđuje da politika koristi dobro organizovanu huligansku scenu.

- Oni su organizovani i vrlo pogodni za bilo kakvu zloupotrebu. Pretvaraju se u besne čopore koje se pokoravaju svakom pozivu struktura moći, bez obzira o čemu se radi - kaže Stanković.

Na primer, tokom inauguracije Vučića 2017. demonstrante je udaljilo nasilno obezbeđenje. Jedan od pripadnika obezbeđenja bio je identifikovan kao deo Belivukove bande.

Stanković istražuje huligansku scenu od 2009. i otkriva njihove veze s organizovanim kriminalom. Nakon toga, postala je meta mržnje na stadionu. Tokom utakmice Partizana i Šahtjora iz Donjecka, navijači su se dobacivali i na kraju probušili gumenu lutku koja je predstavljala Brankicu Stanković, skandirali uvrede, pretili joj smrću. Ona je otada pod policijskom zaštitom.

To je promenilo njen život na način koji je teško zamisliti.

- Svakodnevni život je neverovatno komplikovan i težak. Prestala sam da izlazim. Neko vreme se 70 policajaca brinulo o mojoj bezbednosti. To je bilo u vreme kada je policija navodno saznala da je nabavljena snajperska puška da bi me ubili - priča Stanković za ARD.

Ona suđenje Belivukovoj grupi smatra važnim. Međutim, uverena je da se ništa neće promeniti ako se ne razotkriju strukture iza toga i ako se ne govori o umešanosti države.

Sada se proces vodi protiv huligana i bosova srpskog podzemlja. Političari ili policajci do sada nisu izvedeni pred sud.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati