Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

24. 05. 2023. 18:51 1

Srbija od 2014. PADA na svim listama!

Srbija u novom godišnjem izveštaju Fridom hausa "Države u tranziciji" četvrtu godinu zaredom nije svrstana među demokratske zemlje, već u "hibridne ili tranzicione režime" u kojima su demokratske institucije krhke, dok postoje značajni izazovi u zaštiti političkih prava i građanskih sloboda.

Kvalitet demokratije koji se, prema izveštaju Fridom hausa, meri od 1 do 7, ove godine ocenjen kao i prošle sa 3,79, što je tada bio drugi najveći zabeležni pad.

- Srbija je sada društvo u kojem je vladavina prava jača i stigla je do tačke u kojoj će ubice novinara biti izvede pred sud, a to je svakako dostignuće - rekao je u utorak ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kristofer Hil, koji se osvrnuo na slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije, za koji kaže da "danas ilustruje koliko je Srbija napredovala poslednjih godina".

Ipak, podaci brojnih organizacija koje vrše monitoring nad pravima i slobodama širom sveta ne podupiru Hilovu ocenu o napretku Srbije u oblasti vladavine prava.

Kada je Srpska napredna stranka (SNS) došla na vlast 2012. godine, prosečna ocena Srbije na skali Fridom hausa od 1 do 7 bila je 4,36. U godišnjem izveštaju te nevladine organizacije o političkim pravima i slobodama, Srbija je tada bila označena označena kao slobodna zemlja.

Srbija je u međuvremenu izgubila status slobodne države i sada se, prema oceni Fridom hausa, nalazi među delimično slobodnim zemljama zbog sve gorih uslova pod kojima se sprovode izbori, ali i napada na nezavisne novinare.

U poslednjih osam godina, ta međunarodna organizacija nije zabeležila napredak ni u jednoj od sedam oblasti koje prati, već samo nazadovanje - Srbiji je od početka vlasti naprednjaka u tih sedam oblasti ocena revidirana čak deset puta, i to svaki put naniže.

Srbija po prvi put od 2003. nije demokratska država, zaključak je izveštaja "Zemlje u tranziciji", dokumenta u kojem je Fridom haus istražio i opisao način upravljanja u 29 država bivšeg Sovjetskog Saveza i Istočne Evrope.

Prema izveštaju za 2020. godinu Srbija i Crna Gora svrstane su u kategoriju "vlada u tranziciji ili hibridnih režima". U takvim režimima vlast je zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

Srbija je nazadovala i po pitanju slobode medija, pa je tako u ovogodišnjem izveštaju Reportera bez granica zauzela 91. mesto, umesto prošlogodišnjeg 79. po indeksu slobode medija. Na toj listi Srbija se 2014. nalazila na 67, a godinu dana ranije na 54. mestu.

U izveštaju je navedeno da je u Srbiji zakonski okvir solidan, ali da su novinari izloženi političkim pritiscima. Konstatuje se da provladini mediji šire rusku propagandu, kao i da je Srbija zabeležila najveći pad u regionu Evropske unije (EU) i Balkana, za 12 poena.

Dok je pravni okvir čvrst, novinarima prete politički pritisci, a krivična dela koja su nad njima počinjena ostaju nekažnjena, navedeno je u izveštaju Reportera bez granica.

Srbija je pala i na najznačajnijem globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije u javnom sektoru - ima indeks 36 od 100 mogućih i nalazi se na 101. poziciji.

U prethodne dve godine Srbija je imala indeks percepcije korupcije (CPI) 38, i nalazila se na 94, odnosno 96. mestu liste koju objavljuje međunarodna organizacija Transparency International. Ovogodišnji skor ujedno je i najlošiji u poslednjih 11 godina, otkako se primenjuje ista metodologija ocenjivanja.

Indeks Srbije je za sedam poena manji od svetskog proseka. Od zemalja regiona samo je Bosna i Hercegovina lošija, sa indeksom 34, a Albanija deli 101. poziciju sa Srbijom.

Pogoršanje u percepciji korupcije, nakon dugogodišnje stagnacije, posredno ukazuje da nije problem samo u opažanjima, već da nema ni suštinskog napretka.

Srbija se nalazi u grupi država sa najvećim demokratskim padom u poslednjih deset godina, ocenio je švedski V-Dem Institut u svom izveštaju o stanju demokratije pod nazivom "Autokratija postaje viralna".

U izveštaju se navodi da je Srbija u kategoriji država u kojima demokratija nije napredovala u prethodnih deset godina, a država je pala dve kategorije niže - iz liberalne demokratije u izbornu autokratiju.

- U Srbiji je propadao izborni integritet uporedo sa pogoršanjem akademskih, građanskih i sloboda medija, što je između ostalog doprinelo povratku u autoritarnost 2013. godine. Kvalitet izbora se od tada pogoršava, a 2020. dodatno, kada su mnoge opozicione stranke bojkotovale parlamentarne izbore - navedeno je u izveštaju tog instituta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati