Društvo i ekonomija

Direktno.rs

20. 05. 2023. 11:33 0

Potreban vam je kredit danas - da li je rešenje u fiksnoj rati kredita?

Inflacija je prisutna mesecima unazad u svakom segmentu naših života, primetna je uvek kada uđete u market, kafić, kada vam stignu računi… Srećni ste ukoliko ne pripadate onom delu populacije koji ovu rečenicu izgovara onda kada im stigne rata za kredit koja je značajno uvećana u odnosu na ovo što su bile njihove projekcije kada su se inicijalno zaduživali. Ukoliko imate prijatelje ili poznanike koji po varijabilnoj kamatnoj stopi otplaćuju ratu za stan na primer, poznate su vam njihove muke.

Nove vesti, ne tako povoljne, stižu iz Evrope. Od kraja marta Evropska centralna banka povećala je kamatnu stopu za 0,5 %, kao novu meru protiv inflacije. Upravo ova mera i te kako će uticati na oko 40% vrednosti duga koji stanovnici Srbije imaju prema bankama.Stručnjaci kažu da će ova odluka pogoditi one koji su u relativno skorijem vremenskom periodu podigli kredite, ali će isto tako uticati i na one koji tek planiraju da podignu kredit. Dakle, strah je jasan, a računica i više nego očigledna, ima li rešenja?

Da li je sada vreme za kredit?

Stručnjaci kažu “novac je poskupeo”, situacija je i dalje nestabilna i pitanje koje većina ljudi postavlja jeste da li je sada uopšte pametno dizati kredit?

Ipak, neke životne situacije ne mogu da čekaju, te možda treba razmisliti o fiksnoj rati kredita, kao korisnom rešenju u situacijama kada treba prelomiti i doneti pravu odluku.

U vremenu kada vlada opravdan strah kod ljudi, banke pokušavaju da dobiju poverenje korisnika, nudeći različite opcije, koje mogu rešiti mnoge životne probleme. Primera radi, jedna od banaka koja je pokušala da oslušne potrebe korisnika jeste i ProCredit banka promoviše mogućnosti za sve kojima se kao dobra ideja učini fiksna rata kredita.

Kako doneti odluku?

Ni najveći ekonomski stručnjaci ne mogu da predvide kada će se kriza završiti, a život mora da se nastavi. U nestabilnim vremenima ipak treba neke stvari držati pod kontrolom.

Ukoliko se opredelite za fiksnu ratu kredita, onda ne morate da razmišljate o novim krizama, političkim promenama, niti inflaciji.

Fiksna rata kredita se neće promeniti i na nju neće uticati ni Evropska centralna banka, niti bilo koja druga svetska institucija. Nema strahovanja svakog meseca i nema iznenađenja. Od početka znate na čemu ste, znate kako da raspodelite vaše troškove i na kraju dana - tačno znate u dinar kolika će vam kamata biti.

Ponuda na tržištu

Primetićete da je promocija fiksne rate kredita i više nego aktuelna upravo iz razloga jer se to u ovom trenutku posmatra kao najidealnija opcija. Verovatno vam je najpoznatija ona kampanja ProCredit banke “Zakucaj ratu kredita”, zbog poznatog lica, Nikole Jokića, koji učestvuje u njoj.

Istraživanja tržišta pokazuju da je fiksna kamatna stopa ProCredit banke trenutno jedna od najpovoljnijih na tržištu. Upravo ta kontrola koju imamo u našim rukama, zahvaljujući fiksnoj rati kredita, zapravo je jako važna, jer utiče pozitivno na sve segmente našeg života.

Otklanjajući jednu od najvećih frustracija modernog doba vrlo brzo možemo da rešimo pitanje koje nas je dugo mučilo, presečemo i donesemo odluku, koja će nam uliti malo sigunosti u nesigurnom okruženju i možda rešiti životno pitanje. I to je donekle odgovor na pitanje da li je pametno donositi velike odluke u ovim vremenima. Pametno je, ako igrate na sigurno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati