Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

22. 05. 2023. 15:10 5

Sudija koji je oslobodio Caneta Subotića na čelu Višeg suda

Sudija Dragan Milošević izabran je za predsednika Višeg suda u Beogradu umesto dosadašnjeg predsednika Aleksandra Stepanovića.

Kako je za N1 potvrđeno u Višem sudu u Beogradu, odluka o postavljanju Miloševića na čelo Višeg suda doneta je danas na sednici Visokog saveta sudstva.

Sudija Milošević je sudija Apelacionog suda koji je bio upućen u Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu.

Javnosti je postao poznat kao predsednik sudskog veća Višeg suda u Beogradu, koje je u ponovljenom postupku sudilo Stanku Subotiću Canetu za šverc cigareta.

Subotić je posle osam godina suđenja iz tog slučaja izašao kao slobodan čovek, jer je sud utvrdio da su dela iz 1995. godine apsolutno zastarela, a da za ona iz 1996. godine – nema dovoljno dokaza.

Milošević je bio i predsednik veća koje je sudilo optuženima u slučaju "Agrobanke". Desetoro okrivljenih je prvostepenom presudom bilo osuđeno na kazne zatvora od 21 meseca do tri godine i osam meseci, ali je Apelacioni sud ovu presudu ukinuo i vrati Višem sudu na ponovno suđenje.

Još jedno veliko suđenje u kojem je učestvovao sudija Milošević je ono Miroslavu Miškoviću zbog malverzacija u putarskim preduzećima, a u kojem je Milošević bio član sudskog veća.

Sudija Milošević je karijeru počeo 1999. godine u Privrednom sudu, odakle je 2010. godine preko Okružnog i Trećeg opštinskog stigao u Viši sud u Beogradu. Od 2012. je bio sudija Posebnog odeljenja za organizovnai kriminal, a 2019. godine je postao sudija Apelacionog suda.

Bio je i član Upravnog i Nadzornog odbora FK Crvena zvezda, kao i član Disciplinske komicije. Visoki savet sudstva je u svakom od ovih slučajeva doneo odluku da članstvo u Crvenoj zvezdi nije nespojivo sa sudijskom funkcijom.

Dosadašnji predsednik Višeg suda u Beogradu je bio sudija Aleksandar Stepanović, koji je i sudija Vrhovnog kasacionog suda.

Javnost ga je upoznala kao retkog predstavnika pravosuđa koji je upućivao kritike na račun vlasti. On je u razgovoru za Danas 2020. godine rekao da će "ove iste sudije i ovo isto sudstvo odlučivati i o njihovim građanskim pravima i slobodama u trenutku kada se više ne budu nalazili na javnim funkcijama".

- U tom smislu, smatram da je dobro za izvršnu i zakonodavnu granu vlasti da se ne meša u rad sudova, već da kreira bolje uslove za njihovo nesmetano funkcionisanje - rekao je sudija Stepanović.

Sudiju Stepanovića je nedavno u razgovoru za NIN spomenuo sudija Dejan Terzić, koji je skinut sa slučaja Darka Šarića. Sudija Terzić je kazao da je Stepanović kao predsednik Višeg suda još u martu podneo zahtev da se Terziću produži mandat u Posebnom odeljenju Višeg suda, ali da predsednica Visokog saveta sudstva na to nije ni odgovorila.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati