Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

21. 05. 2023. 21:35 13

Dolaze li autobusi i iz S. Makedonije na Vučićev miting?

Prema najavama, stotine autobusa 26. maja stiže u Beograd, ali ne samo iz Srbije. Za Vučićev miting je organizovan besplatan prevoz i u Kumanovu, Skoplju i drugim gradovima Severne Makedonije.

U Skoplju sunčano jutro, kafa i novine. U ponudi su "Novosti" i "Kurir", bio je ranije i "Informer", ali ovde se više ne prodaje jer nismo u Srbiji. Kažu, "Danas" je rasprodat.

- Jedan primerak dobijamo, da budemo realni. Verovatno je na naslovnoj bilo nešto zanimljivo, pa je kupljen. Inače, najviše se prodaje Kurir, pa Novosti i ovi tabloidi: Skandal, Svet i Story - kaže Zoran Janev, vlasnik kioska u Skoplju.

U Severnoj Makedoniji nije neuobičajeno da se mediji iz Srbije čitaju i gledaju. Izgleda da nije neobično da se i odavde odlazi na političke skupove u Srbiji. Na internetu je više oglasa za besplatan prevoz do Beograda, 26. maja. Prva objava je iz Skoplja i vodi do poznate adrese. Preko puta ulice je i obična stambena koja je takođe dosta poznata. U njoj je nekada živeo najviši funkcioner ove zemlje. Gruevski je iz stana u ovoj zgradi nestao i tako izbegao odgovornost pred vlastima Severne Makedonije, piše N1.

Sa njim je otišlo i ranije uobičajeno veliko obezbeđenje stanova na galeriji. Od tada su prošle godine, Gruevskog ovde nema, a nove komšije su Udruženje mir, sloga, stabilnost.
Predsednik udruženja nam je dan ranije rekao da putuje u Ohrid. Došli smo samo da snimimo kadrove, završili, pa pošli i na obostrano iznenađenje, pa s jedne na drugu stranu ulice, ipak se sreli.

N1: Dobar dan, zovem Vas po dogovoru u 12, niste se javili.

- Ali verujte, sad sam stigao i moram da idem za Kumanovo - kaže nam Dimitrije Nedić, predsednik Udruženja.

N1: Dobro, Vi samo kratko kažite kakva je organizacija, koliko autobusa ide, koliko se ljudi prijavilo?

- U vezi kakve organizacije - pita Nedić.

N1: Za 26. maj.
- Mi nemamo sad trenutno nikakvu organizaciju, ali imamo članstvo koje je zainteresovano da ide za Beograd. A videćemo u toku ove nedelje kako ćemo, šta ćemo i da li ćemo to uopšte da organizujemo - obrazlaže on.

A pozivom na broj telefona koji su ostavili za odlazak i koji još ne organizuju kažu sledeće:

- Na parkingu Kris Gejt je polazak. Prevoz je besplatan, imate obezbeđenu vodu i sendviče. Miting je zakazan za 18 časova, koliko će da traje nemamo tačnu informaciju. Po završetku mitinga uputićemo se tamo gde je odredište za parkiranje autobusa i vraćamo se nazad - objašnjava ljubazna žena koja se javila na telefonski poziv.

Urednika televizije 24 vesti iz Skoplja N1 je zamolio za pomoć u još jednoj stvari, da približi šta se u Makedoniji zna o ovoj i drugim organizacijama koje organizuju prevoz na miting.
- Očigledno je da su te organizacije nove i da su napravljene namenski, da se postigne nešto. To je očigledno pokušaj da se mobiliše srpsko stanovništvo u Severnoj Makedoniji za Vučića, jer se on predstavlja kao ekskluzivni predstavnik srpskog naroda i da je to jedini način da se podrži Srbija - kaže Sead Rizvanović, urednik 24 vesti.

Ima vode, ima svega, čuli su u razgovoru. Dakle, ipak ima organizacije iako poriču.

I u Kumanovu takođe organizuju prevoz za Beograd i ne poriču.

- Ovo je lično moja inicijativa, koju sam pokrenuo jer u Kumanovu ima dosta državljana Srbije koji glasaju ovde. Pored izbornog mesta u Skoplju, formirano je i ovde. Predsednik Vučić je dobio najviše poverenje građana koji glasaju i u Kumanovu i u Skoplju, više od 90 odsto - kaže Miroslav Tričković, odbornik u Kumanovu.
Oni koji organizuju i oni koji ne još kao razlog za odlazak u Beograd 26. maja navode isto:

- Predsednik Aleksandar Vučić - kaže Tričković.

- Mi jednostavno dajemo podršku onome u koga veruje članstvo koje je ovde u Makedoniji - navodi Nedić.

Podrška Vučiću, tako u Makedoniji prepoznaju cilj skupa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati