Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

15. 05. 2023. 16:18 108

Porfirije: Neće vam biti dobro ako vam mi budemo odgovarali

Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže: A zašto nisu brinuli o ženama, žene su ugrožene'. Pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe, bre, bedo jedna - samo su neke od reči patrijarha Porfirija dok je govorio o "senzitivnom jeziku" u snimku koji se nedavno pojavio na društvenim mrežama.

Beseda koju je izgovorio na svečarskoj gozbi dok ga je neko od prisutnih snimao, izazvala je brojne burne reakcije. Oglasili su se i poverenica za zaštitu ranopravnosti Brankica Stanković, potom predsednica Udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura i mnogi drugi. I umesto da se javnost umiri makar kratkim obrazloženjem poglavara Srpske pravoslavne crkve o sramnom video klipu, dobilii smo potpuno suprotno – pretnje, i to lično od patrijarha.

Samo dan nakon što je u javnost procureo snimak patrijarha Porfirija u kom govori o "senzitivnom jeziku", Srpska pravoslavna crkva oglasila se objavljivanjem njegovog teksta pod naslovom: "Nemojte da proterujete veru iz škola". Patrijarh je u tom tekstu pozvao na slogu i molitvu, ali je i, kako piše, ukazao na mnogobrojne napade na Srpsku Pravoslavnu Crkvu. On je, između ostalog, rekao i sledeće:

- Čujemo i da je crkva kriva i za nasilje nad ženama. Nemojte to činiti, zato što ćemo vam odgovoriti. Neće vam biti dobro ako vam budemo odgovarali, zato što će svi videti da ste manipulisali i lagali - piše u njegovom tekstu koji je objavljen na sajtu Srpske Pravoslavne Crkve.
Inače, patrijarh srpski Porfirije juče je na bogoslužbenom početku zasedanja Sabora , samo dan nakon sramnog video klipa u kom vređa žene, rekao da su se arhijereji okupili da daju "odgovor na izazove i zbivanja, ali uvek sa istim ciljem – da svedoče reč Hristovu".To je bilo njegovo prvo obraćanje nakon skandala u kom se našao. Već danas, patrijarh je ponovo izazvao buru na društvenim mrežama, što se može videti po tvitu koji se velikom brzinom širi po internetu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 108

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati