Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

11. 05. 2023. 20:15 5

"Telekom prva kompanija koju je institucija EU označila"

Telekom Srbija ušao je u istoriju kao prva kompanija ikada koju je neka institucija Evropske unije označila kao sredstvo države za kontrolu medijskog prostora, rekao je za N1 urednik portala European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija.

On naglašava da je Telekom na sve načine pokušao da lobira kako se ne bi pojavio u izveštaju Evropskog parlamenta, ali da je na kraju, zbog lobiranja, prošao lošije nego da lobiranja nije bilo.
Bio je to uobičajeni proces usvajanja izveštaja u Evropskom parlamentu, dok 29. marta u javnost nije procurio dokument iz koga se vidi da je Telekom Srbija preko "izvesne" osobe, pokušao da utiče na tekst amandmana u Izveštaju o Srbiji, tako što je izmenu teksta, kao i obrazloženje zašto bi trebalo brisati reči Telekom Srbija.

Dan kasnije zvanično je objavljeno da se izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik usred rasprave o amandmanima sastao sa predstavnicima Telekoma i Telekomovog partnera Adria media grupe.

- Još dugo nisam video ovakav pritisak na bilo koji izveštaj o napretku neke zemlje kandidata. To je nešto novo i mogu da kažem da sam, kao i mnoge moje kolege, bio iznenađen šta se sve dešavalo u tom procesu. To je za nas novo - rekao je evrospolanik Klemen Goršelj krajem aprila.Ishod je da je Telekom 20 dana kasinije i posle četiri kruga neuspešnih konsultacija Bilčika i njegovih kolega iz drugih političkih grupacija, ipak ostao u Izveštaju koji je usvojen na Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta. Telekom je označen kao kompanija za koju postoji sumnja da zloupotrebljava dominantan položaj na tržištu kao i da vladajuća stranka koristi Telekom kako bi povećala svoj uticaj na medije u Srbiji.

- Evropski parlament nikada ne bi napisao tekst koji bi bio bez osnove i koji bi samo prejudicirao neke stvari. Izgleda da se ovde radi o ozbiljnim sumnjama i dokazima koje EP ima - rekao je 20. aprila profesor Univerziteta u Ljubljani Marko Milosavljević.

Razultat lobiranja jeste da je Telekom izbrisan iz amandmana 195 i da nije nabrojan u nizu afera čije se rasvetljavanje traži, poput Jovanjice, Krušika ili Savamale. Ne pominje se ni kao odgvovoran za širenje ruskog uticaja kroz emitovanje kanala Raša tudej, ali se iznenada pojavio na neočekivanom mestu.

- Ovo je prvi put da se jedna državna kompanija pominje u bilo kom izveštaju Evropskog parlamenta, čak i u bilo kom dokumentu EU, kao sredstvo-mehanizam države za kontrolu medijskog prostora - podseća Nemanja Todorović Štiplija za N1.
Dok provladini mediji veličaju Telekomovo lobiranje u Briselu i tvrde da je Izveštaj na kraju povoljan za tu kompaniju, urednik EWB-a je drugačijeg stava.

- Mišljenja sam da je delovanje Telekoma, odnosno njegov uticaj na dokument, bilo kontraproduktivno. Finalni usvojeni tekst je nešto gori od onoga što smo imali na početku. Ne samo da Izveštaj vidi Telekom kao sredstvo za kontrolu medijskog prostora, već i traži od EK preispitivanje kredita EIB-a - dodao je Todorović Štiplija.

Izveštaj EP nije obavezujući za Evropsku komisiju. Deklarativnog je karaktera, ali kako kažu sagovornici N1, imaće uticaja na reputaciju kompanije u evropskim poslovnim krugovima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati