Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

10. 05. 2023. 15:44 0

NUNS: Targetiranje novinara mora da prestane

Nezavisno udruženje novinara Srbije naoštrije osuđuje targetiranje medija Danas, Nove S i N1 u lecima koji su danas ubačeni ispred redakcije dnevnog lista "Danas", navodi se u saopštenju NUNS-a, koje prenosimo u celosti.

- Naime, u ulaz zgrade redakcije "Danas-a" ubačeno je više od 20 letaka na kojima su logoi Danasa, Nove S i N1, uz fotografije pojedinih lidera opozicije, te Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića. Na lecima je napisano "Peta kolona", a leci su potpisani kao "Konzervativni pokret Naši".Ovo nije prvi put da ovaj pokret targetira medije – u martu ove godine, na zvaničnu adresu NDNV stigla pretnja koju je potpisao pokret Naši a u kojoj su to društvo i portal Automonija optuženi da su „strani plaćenici“, da vode "medijski rat protiv Srbije i Rusije" i da "promovišu ukrajinski neonacizam", na šta je NUNS kao deo Koalicije za slobodu medija reagovao.

Takođe, u poslednje vreme svedoci smo konstantnog targetiranja medija od strane nosioca najviših funkcija vlasti, posebno od strane predsednika države Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić. Ovakva atmosfera prema novinarima i medijima koji su kritički orijentisani prenosi se i na građane, koji na društvenim mrežama takođe upućuju pretnje, uznemiravaju i vređaju novinare. Jedan takav slučaj jeste i nedavno komentarisanje na tvitu novinara televizije N1 Dušana Mlađenovića koji je bio meta uznemiravanja zbog svog novinarskog posla.

Podsetimo, dnevnom listu Danas u novembru prošle godine stigao je mejl u kojem se preti novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa "salvama metaka" zbog uređivačke politike tog medija, te da će doživeti istu sudbinu kao redakcija francuskog satiričnog lista "Šarli Ebdo", što su osudile Koalicija za slobodu medija i Safejournalists mreža.

Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorava da je ovakav način ophođenja prema novinarima i medijima opasan i da na taj način novinari postaju mete različitih vrsta napada i prtisaka. Takođe apelujemo na najviše državne funkcionere da prestanu sa targetiranjem novinara i medija koji kritički pišu o njihovom radu i radu državnih institucija. Nosioci državnih funkcija su dužni da stvore okruženje u kome novinari mogu nesmetano da obavljaju svoj posao i izveštavaju o stvarima od javnog interesa - zaključuje se u saoptenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati