Društvo i ekonomija

09. 05. 2023. 14:47 0

Preminuo akademik Milosav Marjanović

Srpska akademija nauka i umetnosti sa velikom žalošću obaveštava javnost da je 9. maja 2023. godine u Beogradu, u 92. godini, preminuo njen redovni član Milosav Marjanović, jedan od naših najznačajnijih matematičara, koji je poseban doprinos dao u proučavanju topologije i didaktike matematike, navodi se u saopštenju SANU, koje prenosimo u celosti.

Glavni naučni rezultati akademika Marjanovića vezani su za topološku klasifikaciju prostora zatvorenih skupova. Zajedno sa R. Tomovićem i S. Stankovićem dao je preciznu matematičku konceptualizaciju morfološkog tipa linijskih figura, rešenje koje služi kao osnova kod mašinskog čitanja rukopisa.

Diplomirao je matematiku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1955. godine. Na istom fakultetu izabran je za asistenta 1957. godine. Školsku 1959/60. godinu proveo je na specijalizaciji u Matematičkom institutu Poljske akademije nauka u Varšavi, radeći pod rukovodstvom istaknutih poljskih matematičara J. Mikusinjskog i R. Sikorskog. Doktorirao je 1964. godine sa tezom "Mur–Smitova konvergencija u opštoj topologiji". Iste godine izabran je u zvanje docenta na PMF-u u Beogradu. Za vanrednog profesora izabran je 1969, a za redovnog 1980. godine. Školske 1967/68. godine boravio je na postdoktorskim studijama na Univerzitetu Floride u Gejnsvilu (University of Florida, Gainesville, USA) gde je sarađivao sa istaknutim holandskim matematičarem J. de Grotom (J. de Groot). Od 1995. radio je i kao profesor metodike matematike na Učiteljskom fakultetu u Beogradu.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1976, a za redovnog 1991. godine. Pristupnu akademsku besedu „Prostori zatvorenih skupova” održao 11. maja 1992.

Učestvovao je na nizu naučnih skupova u zemlji i inostranstvu, a kao gostujući profesor održao je predavanja na brojnim univerzitetima i institutima, među kojima se izdvajaju: Moskovski državni univerzitet „Lomonosov", Matematički institut V. A. Steklova Ruske akademije nauka, Matematički institut Poljske akademije nauka i Tehnički univerzitet u Gracu.

Predano je radio na unapređenju nastave matematike na Beogradskom univerzitetu, obnavljajući sadržajno i metodološki postojeće kurseve, ali i uvodeći nove, kao što su Algebarska topologija, Teorija kategorija, Teorija Morsa. Autor je brojnih univerzitetskih udžbenika, među kojima se izdvajaju: "Metrički prostori", "Stiltjesov i Lebegov integral", "Matematička analiza", "Topologija", "Metodika matematike".

Bio je počasni član Društva matematičara Srbije i glavni urednik časopisa The Teaching of Mathematics.

Za svoje izuzetne naučne rezultate primio je Oktobarsku nagradu grada Beograda.

Svojim naučnim i pedagoškim radom dao je veliki doprinos razvoju nauke u Srbiji, kao i unapređenju nastave matematike na Beogradskom univerzitetu. Pored toga, dugi niz godina bio je predsednik Odbora za obrazovanje SANU.

Njegov odlazak veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i sveukupnu nauku - stoji u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati