Društvo i ekonomija

[ Izvor: K1/mediji ]

09. 05. 2023. 06:51 0

Da li su igrice i društvene mreže bile inspiracija za zločine?

Društvene mreže je teško kontrolisati, a njihova kontrola je u nadležnosti vlasnika tih društvenih mreža koji donose pravila o tome koje sadržaje će da objavljuju, a koje ne, izjavio je specijalista za sajber bezbednost Goran Kunjadić.

- Mi kao posmatrači tu ne možemo bogzna šta da uradimo. Smatram da bi vlasnici društvenih mreza trebalo da prepoznaju negativne sadržaje i da ih zabrane, kao što mnogi i jesu zabranjeni, poput govora mržnje i slično - ocenio je Kunjadić.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da su društvene mreže i igrice bile inspiracija za zločine koji su se poslednjih dana dogodili u našoj zemlji, rekao je da takva mogućnost svakako postoji, ali da je uz društvene mreže neophodno dodati i mnoge druge javne medije kao što je internet, jutjub...

Što se igrica tiče, istakao je da one mogu da budu inspiracija i naveo da postoje igrice koje su borilačke.

- Dešava se da se terorističke grupe obučavaju na tim igricama, što je recimo dokazano za vreme postojanja Islamske republike na Bliskom Istoku, čiji su pripadnici praktično uvežbavali napade, tako što su lomili određene likove u tim igricama - rekao je on.

Povodom peticije da se posle ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i pojave profila podrške dečaku koji je ubio osam đaka i čuvara u ovoj školi, u Srbiji ukine TikTok, ponovio je da je zabrana sadržaja u nadležnosti vlasnika te društvene mreže.

- TikTok kao i druge sadržaje na internetu tehnički nije moguće zabraniti. Oni mogu da se zabrane u nekom određenom obimu, da se blokiraju određene IP adrese, ali do tih adresa se može doći okolnim putem, tako da je zabrana defakto nemoguća - rekao je Kunjadić.

Milutinović: TikTok najlošiji, deca u školu da nose starije telefone

Predsednik Strukovnog udruzenja sektora bezbednosti Dejan Milutinović ocenio je danas da je društvena mreza TikTok, za čiju zabranu u Srbiji je pokrenuta peticija, najlošiji sadržaj na internetu.

- Ona je puna negativnog sadržaja koji je pogotovu poguban za mlade u odrastanju, koji kao sunđer upijaju svaku novu informaciju, a one koje se mogu naći na ovoj društvenoj mreži su veoma loše - rekao je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati