Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

11. 04. 2023. 13:45 1

Za tri meseca strancima gotovo 12.000 dozvola za rad

Srbija je za prva tri meseca ove godine strancima izdala 11.717 radnih dozvola, a prošle godine ukupno 35.168, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje.

Najviše radnih dozvola je izdato državljanima Kine, Rusije, Turske, Indije, Kube, Makedonije, Ukrajine i Nepala.
Od 24. februara prošle godine, kada je počela vojna intervencija u Ukrajini, do 6. aprila ove godine državljnima Rusije izdato je 12.593 dozvole, od čega su 3.546 date ženama.

U istom periodu dozvole za rad je dobilo 568 državljana Ukrajine od čega su 328 žene. Strancima, u skladu sa Zakonom o zapošljavanju stranaca, dozvole za rad izdaje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Uslovi dobijanja dozvola za rad i boravak stranaca u Srbiji, nakon usvajanja izmena Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima, biće liberalizovani, dozvola će biti objedinjena, a izdavaće je Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije će tada biti dužna da proceni ispunjenost uslova za zapošljavanje stranaca, kao i za izdavanje saglasnosti u slučaju promene poslodavca. Stranci će, prema predloženim izmenama, elektronski zahtev za privremeni boravak i radnu dozvolu moći da dobiju u roku od 15 dana.

Predviđena olakšica je i da će, umesto dosadašnje jedne godine, pod određenim uslovima, privremeni boravak i radna dozvola moći odmah da se izdaju na period od tri godine.
Kada je u pitanju stalno nastanjenje na teritoriji Srbije, period boravka stranca koji se zahteva kao prethodni uslov, skraćen je sa dosadašnjih pet godina na tri godine, pri čemu se strancima sa stalnim nastanjenjem daje mogućnost slobodnog zapošljavanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati