Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

05. 04. 2023. 06:59 14

Hladnjačari duguju pare malinarima, prete bankroti

Prošlogodišnja malina i dalje stoji na lageru u malim hladnjačama, a malinari i dalje čekaju isplatu prošlogodišnje ugovorene cene maline. Stručnjaci poručuju da će se problemi malinara rešiti tek onda kada svi oni postanu akcionari u hladnjačama, odnosno njihovi vlasnici.

- U problemu su male porodične hladnjače koje su oslonjene na sopstvenu proizvodnju i velika poljoprivredna gazdinstva koja imaju veliki udeo u proizvodnji maline u Srbiji - objasnio je Božo Joković iz Udruženja Naše voće Srbija i direktor Zemljoradničke zadruge Agro-eko voće iz Milićevog Sela kod Arilja, piše Nova ekonomija.
To udruženje je inače organizovalo sastanak malinara, malih hladnjačara i predstavnika Vlade Srbije u Poljoprivrednom klubu Ministarstva poljoprivrede kako bi došli do rešenja za aktuelnu situaciju u voćarstvu koja nije povoljna zbog toga što velike količine prošlogodišnje maline još nisu prodate.

- Prošle sezone imali smo jedan veliki marketinški presing (pritisak), gde se pričalo da će malina biti 800, 1.000 dinara za kilogram, a cena u otkupu je zavisno od rejona bila od 500 do 600 dinara za kilogram. Kada je trebalo da "izađe delo na videlo" svi su se povukli, a mi smo ostali na vetrometini. Problemi moraju hitno da se rešavaju kako bi se ušlo u novu sezonu - podseća Joković.

- Kada je prošle godine urađeno tri četvrtine berbe, veliki izvoznici su koji su decenijama kupovali malinu od domaćih proizvođača, oborili su tu cenu za pola - dodao je Joković.

On kaže i da je prema tačnim podacima Uprave carina u 2022. godini, od januara do decembra izvezeno 68.000 tona maline, po prosečnoj ceni od oko 5,5 evra (za kilogram). Cena u izvozu nije padala.

 Prema Jokovićevim rečima, troškovi proizvodnje biće poznati tek onda kada se malina bude slagala u hladnjače, tokom i nakon berbe. Izvoznici treba da kažu šta se očekuje tokom nove sezone, kakvi su trendovi na svetskom tržištu, kao i da li su ono zainteresovani da plasiraju novi rod maline.

- Malina iz 2022. godine je i dalje na lageru i na njih nismo mogli da se oslonimo kao na sigurne partnere - kaže Joković.

Kako naglašava, jedno od rešenja je i da grupacija Naše voće ide direktno u izvoz, uz pomoć države, ili će to raditi neki novi menadžment koji bi ta grupacija formirala:

- Ako se situacija iz 2022. prenese u 2023. bićemo u bankrotu, doći će do kompletnog urušenja proizvodnje maline, jer ovde se sada radi o spašavanju i podizanju proizvodnje - dodao je Joković.

Malim hladnjačarima bankrot "kuca" na vrata

Rajko Garić, vlasnik hladnjače iz Čačka, kaže da je situacija u tom sektoru jako ozbiljna, jer proizvođači maline još nisu isplaćeni.

- Bilo je problema, ali ne ovakvih, slobodno mogu da kežem kako je ovo cunami. Ovo je najveći problem proizvođača, prerađivača, trgovaca, ljudi koji zarađuju od dnevnica. Hladnjače nisu isplatile ni 50 odsto od prošlogodišnje cene, od 500 pa do 750 dinara - ističe Garić.

Problem kako dodaje može da reši resorno ministarstvo i država koja može da pomogne da ne dođe do potpunog kolapsa.
- Novac koji dolazi, a govorim za moju malu hladnjaču, stiže sa velikim kamatama, ja za godinu dana treba da platim kamatu 100.000 evra, moratorijum (na kredite koji je odobren hladnjačarima) stvara još veću dubiozu. Zamislite jednu malu hladnjaču koja mora da plati takvu kamatku, a kupila je nekih 200 tona maline - dodaje Garić.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija je udar najpre na male hladnjačare, dok velike hladnjače sada otkupljuju malinu za 200, 230, 250 dinara.

- To su velike ucene, jer za tu cenu mogu da uvezu malinu iz Ukrajine. Kad dođe otkup imaćemo pritisak na hladnjačare, mnogi neće raditi, nema dovoljno lagera da se roba primi - dodao je Garić.

Kako je dodao, mnoge hladnjače imaju problem i da plate struju, a neke se već suočavaju sa opomenama pred isključenje.

Dragan Civrić koji ima hladnjaču za otkup voća u selu Kušići blizu Ivanjice, kaže da ima veliki problem da isplati malinare od kojih je kupio voće.

- Ne znam kako da im objasnim kako sam došao pred vrata bankrotstva, nisam ubeđen da sam kriv zato što nisam dobro radio, činio sam sve da oni koji sarađuju sa mnom imaju u tome uspeha.

Kako ocenjuje, njegov i problem ostalih je toliko veliki da nijedna kreditna varijanta u ovom trenutku ne može da ga reši.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati