Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

02. 04. 2023. 17:13 4

Ko su najveći poreski dužnici?

Najveći poreski dužnici među aktivnim preduzećima na dan 28. februara bila je firma Magma prom iz Šapca sa dugom od 1.175.357.462 dinara što je oko 10 miliona evra, objavila je Poreska uprava. Ova kompanija bila je svojevremeno u mreži preduzeća oko Farmakoma i deo istrage u vezi sa nezakonitim odobravanjem kredita.

Na drugom mestu sa tek nešto manjim dugom je Mera invest, sa 1,06 miliijardi dinara. Ova kompanija u vlasništvu Marka Miškovića nije priznavala poreski dug nastao 2008. godine, a zbog utaje poreza sudilo se i Marku i njegovom ocu Miroslavu Miškoviću. Prema pisanju medija pre godinu dana Mišković je dobio pravo na odštetu od Srbije od 30 miliona evra nakon presude arbitraže Svetske banke.

Na trećem mestu je firma Termol iz Leštana koja se bavi proizvodnjom proizvoda od papira koja duguje 891,8 miliona dinara za porez. Na četvrtom mestu je građevinska kompanija Ratko Mitrović AD sa 396,5 miliona dinara duga. Dalje su na spisku PIK Pešterr iz Sjenice sa 354,5 miliona dinara duga, firma Fexiko iz Beograda koje prethodnih nekoliko godina nije podnela finasijske izveštaje, piše Danas.
Na sedmom mestu na listi dužnika je firma za proizvodnju odeće Novitet iz Novog Sada sa 285,7 miliona dinara duga, a na osmom mestu je poznata građevinska firma Bauvesen iz Lazarevca koja redovno dobija poslove od države, a čiji je direktor nedavno uhapšen zbog malverzacija u poslu za koji ga je angažovao EPS. Neposredno nakon hapšenja smenjena je javna tužiteljka koja je radila na tom slučaju.

Ukupno se na spisku najvećih dužnika aktivnih preduzeća nalaze 283 firme pri čemu poslednji na toj listi duguje više od 20 miliona dinara. Ipak, nominalno najveći, mada teško naplativ poreski dug. nalazi se u grupi preduzeća u stečaju. Tu dominiraju dve velike banke koje su u stečaju već 20 godina, Beobanka koja duguje 34,5 milijarde i Beogradska banka sa dugom od 18,5 milijardi dinara.Iza njih je Zastava, AD za promet putničkih automobila i rezervnih delova sa dugom od 8,6 milijardi dinara. Iza je firma Team oil sa šest milijardi, impuls petrol koji je u prinudnoj likvidaciji sa dugom od 5,7 milijardi dinara, IMK 14. oktobar sa 5,2 milijarde dinara, Zastava kamioni sa 3,8 milijarde dinara. Na spisku najvećih dužnika u stečaju sa dugom većim od 20 miliona dinara ima čak 597 preduzeća.

Kod preduzetnika na vrhu dužnika nalazi se IT konsultant Boban Petrović iz Obrenovca sa dugom od čak 445,4 miliona dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati