Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

29. 03. 2023. 17:27 3

Telekom traži od EU da se ne pominje u izveštaju o napretku Srbije

Telekom Srbija se žalio Evropskoj uniji sa zahtevom da se ta telekomunikaciona kompanija izbriše iz amandmana na nacrt izveštaja o napretku Srbije, pokazuje dokument do kojeg je ekskluzivno došla televizija N1.

Podsetimo, grupa evroposlanika je prethodno podnela više amandmana na nacrt izveštaja o napretku Srbije, u kojima traži da se u izveštaj Evropske komisije uključi slučaj Telekoma Srbija i to u negativnom kontekstu.Tako se u jednom od amandmana Telekom kritikuje kao instrument vladajuće stranke da utiče na medijsko tržište u Srbiji, dok se u drugom amandmanu telekomunikaciona kompanija u vlasništvu države kritikuje jer omogućava emitovanje kanala Russia Today, piše N1.

Kako na amandmane odgovara Telekom Srbija?

U amandmanu koji se odnosi na oblasti korupcije i organizovanog kriminala, evroposlanici traže da se u tekst izveštaja o napretku Srbije uz afere Krušik, Jovanjica i Savamala, doda i Telekom, a nadležni organi pozovu da ispitaju te slučajeve. Telekom se u odgovoru na amandman, u koji je televizija N1 imala uvid, brani obrazloženjem da nikada do sada nijedan javni organ niti sud nije utvrdio da je ta telekomunikaciona kompanije učestvovala u aktivnostima korupcije i organizovanog kriminala. Ipak, Telekom Srbija ne navodi kada se bilo koji javni organ ili sud bavio utvrđivanjem potencijalne korupcije u toj kompaniji.
Telekom je i ovu priliku iskoristio da optuži konkurenciju, pa se u tekstu žalbe našla i Junajted grupa. Telekom tvrdi da uključivanje te kompanije u amandman evroposlanika odgovara "potpuno neosnovanim i klevetničkim navodima koji dolaze od konkurenta tj. Junajted grupe". Amandman su podneli poslanici Klemen Grošelj, Petras Austrevicius, Ilhan Kyuchyuk, Natalie Loiseau, Malik Azmani, Ramona Strugariu, Javier Nart, kao i Demetris Papadakis i Tonino Picula.

Evroposlanici u jednom od amandmana pozivaju Srbiju da se bori protiv dezinformacija i manipulativnih anti-evropskih narativa. Evoposlanici osuđuju otvaranje predstavništva Russia Today u Beogradu, ali i kritikuju državni Telekom Srbija za emitovanje TV kanala Russia today. Telekom u odgovoru na amandman navodi da proruski mediji nisu zabranjeni u Srbiji, pa tako svi distributeri na tržištu emituju iste, a kao primer Telekom navodi i Junajted grupu.Ipak, Junajted grupa, tj. kablovski operater SBB koji je deo grupe, ne emituje kanal Russia Today od marta 2022. Telekom u odgovoru Evropskom parlamentu poziva Evropsku uniju i Vladu Srbije da zajednički nađu rešenje za borbu protiv dezinformacije, a ne da, kako navodi Telekom, kroz amandmane selektivno vrše uticaj na operatore.

Evroposlanici jednim od amandmana traže da se u tekstu izveštaja o napretku Srbije nađe i konstatacija da Evropska unija "ostaje zabrinuta u vezi sa problemom koncentracije medija u slučaju Telekom Srbija".

Telekom u žalbi na amandman tvrdi da ne postoje dokazi da ta telekomunikaciona kompanija ima koncentraciju medija ni u jednom segmentu tržišta, niti u segmentu proizvodnje vesti. Telekom, na primer, navodi da znatan udeo imaju RTS, Pink, Happy, B92, ali i televizija Nova, koja je kablovska televizija i deo Junajted grupe.Telekom u žalbi tvrdi da je amandman evroposlanika "totalno neosnovan i činjenično netačan". Telekom i u vezi sa ovim amandmanom optužuje Junajted grupu bez jasne argumentacije da je ona ta, a ne Telekom, koja zloupotrebljava dominantan položaj. Telekom pripisuje sebi nagradu The International Women’s Media Foundation koju je Brankica Stanković dobila 2014. Telekom počinje saradnju sa Insajderom tek 2021. kada je u kablovsku ponudu uvrstio kanal Insajder TV.Telekom želi da i Junajted grupa bude deo amandmana

Telekom u žalbi vešto izbegava delove amandmana evroposlanika u kojima se ta telekomunukaciona kompanija kritikuje da je kanal vladajuće stranke za uticaj na medijsko tržište kroz sporne akvizicjie i finansiranje različitih medija.

Tako i u odgovoru na još jedan amandman koji poziva na ispitivanje "operacija Telekoma Srbija", ta kompanija kao kontra argument koristi Junajted grupu i tvrdi da bi u amandman trebalo uključiti i Junajted grupu jer u ponudi ima televizije Pink, RTS, Happy, Prva i B92. Nepoznato je da li će išta od amandmana ući u tekst izveštaja o napretku Srbije ili će se pod uticajem Telekoma oni izostati u konačnom tekstu izveštaja.

Podsećamo, 2022. Telekom se našao u izveštaju Evropske komisije o Srbiji po prvi put. Tada je ukazano na vlasništvo Telekoma u medijima, ali i na sudske sporove Telekoma. Telekom Srbija se 2021. našao i u izveštaju o Srbiji Evropskog parlamenta. Od Srbije su tada zatraženi "ubedljivi" rezultati, uključujući efikasne istrage u važnim oblastima poput pravosuđa, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u slučajevima poput Krušika, Jovanjice i Telekoma Srbija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati