Društvo i ekonomija

Direktno.rs

29. 03. 2023. 16:44 51

Nemački mediji raskrinkali Vučića

Razmere bliskih veza moskovskog režima Vladimira Putina i srpske vlade Aleksandra Vučića mogu se videti na televizijama u Srbiji - pišu nemački mediji. "Proruski sentiment se ohrabruje, a Zapad ocrnjuje." Nemački javni servis tako u velikom prilogu konstatuje da Vučića koristi "politiku klackalice između Istoka i Zapada kako bi sačuvao vlast". Florijan Biber u tome prepoznaje "obrazac koji je već primetio kod Viktora Orbana u Mađarskoj", piše ZDF.

Javni servis ZDF objavio je u okviru svog teksta i video prilog iz Srbije koji se bavi srpskim medijima. U njemu se kao najeklatantniji primer antizapadne propagande navodi to što je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok na TV Hepi, provladinoj televiziji, opisana kao "profesionalna prostitutka".

"Postoji i niz drugih primera ocrnjivanja Zapada", prenosi svojim čitaocima nemački portal Merkur i navodi dva primera. Prvi u kome je analitičar Saša Borojević je 15. novembra 2022. godine na TV Hepi izneo tezu da je "Ukrajina preuzela Hitlerov rekord kada je reč o spaljivanju knjiga."

I drugi kada je "režiser Dragoslav Bokan je 25. januara 2023. na TV Pink izjavio da Zapad vodi krstaški rat protiv Rusa kao što je to činio Hitler u Drugom svetskom ratu."
Ovakva decenijska antizapadna propaganda kako zaključuju mediji dovela je do pada podrške za EU među građanima Srbije.

"A šta na sve to kaže predsednik", pitaju se u izveštaju javnog servisa ZDF. Kao odgovor se navodi odgovor predsednika Srbije novinarki Hilpert koja je Vučića na konferenciji za medije suočila sa izjavom o ministarki spoljnih poslova Nemačke iz spomenute televizijske emisije. Na to je uz izvinjenje ministarki Berbok, Vučić odgovorio: "Laži i lažne vesti nisu dobri, slažem se sa Vama. Ali, dobro je sagledati stvari iz svih uglova. To često nije slučaj u velikim demokratijama".
Na kraju, ZDF zaključuje: "Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok možda vidi Srbiju 'na raskrsnici', ali predsednik Vučić je odlučan da tamo i ostane. Jer, to mu daje moć."
Očigledno je da kontrola medija i antizapadna propaganda postaju ozbiljna tema za strane medije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 51

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati