Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

28. 03. 2023. 14:40 1

Dok u EU troše na stan, građani Srbije najviše novca daju za hranu i piće

Domaćinstva u Evropskoj uniji (EU) najveći deo kućnog budžeta troše na "stanovanje, vodu, struju, gas i druga goriva", a domaćinstva u Srbiji na "hranu i bezalkoholna pića", pokazuju statistički podaci.

Stanovnici EU su u 2020. godini više od 60 odsto svojih budžeta trošila na stavke "stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva", "hrana i bezalkoholna pića" i "transport", pokazuju podaci Ankete o budžetu domaćinstava Eurostata.
U Srbiji su, prema poslednjim podacima, ukupni osnovni troškovi života uporedivi, u zbiru iznose takođe oko 60 odsto. Manje kućnog budžeta u odnosu na većinu Evrope trošimo na kulturu i rekreaciju, a veći udeo odlazi na odeću i obuću, piše Nova ekonomija.

Najveći udeo u izdacima EU domaćinstava u 2020. godini zauzima "stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva" (skoro trećina svih troškova, odnosno 32,7 odsto). Na hranu i piće odlazi 17,1 odsto ukupne potrošnje domaćinstva, a na transport 10,8 odsto budžeta.

 Ostatak kućnog budžeta u članicama EU potrošen je na rekreaciju i kulturu (6,7 odsto), nameštaj i opremu za domaćinstvo (4,9 odsto), restorane i hotele (4,8 odsto) i odeću i obuću (4 odsto). Rashodi za "stanovanje, vodu, struju, gas i druga goriva" predstavljali su najveći izdatak u velikoj većini zemalja EU, u rasponu od 8,4 na Malti do 49,2 odsto u Mađarskoj.
Druga najvažnija stavka na računima domaćinstava u većini članica EU bila je "hrana i bezalkoholna pića". U Danskoj, Nemačkoj, Luksemburgu, Austriji i Sloveniji druga najveća finansijska stavka je bila transport.

U Srbiji nisu objavljeni podaci o potrošnji domaćinstava u 2020. godini, jer je Republički zavod za statistiku (RZS) polovinom marta te godine prekinuo istraživanje na terenu zbog koronavirusa. RZS je objavio "Anketu o potrošnji domaćinstva" za 2021. godinu. Ona je pokazala da je najveći deo novčanih izdataka domaćinstava u Srbiji potrošen na "hranu i bezalkoholna pića" (34,3 odsto).
Za stanovanje, vodu, struju, gas i ostala goriva je odlazilo 16,4 odsto budžeta, dok su za transport domaćinstva u Srbiji trošila 9,1 odsto budžeta.

Udeo troška za "rekreaciju i kulturu" je iznosio 5,2 odsto u ukupnim izdacima domaćinstava u Srbiji, za odeću i obuću je odlazilo 5,2 odsto kućnog budžeta, a za "opremu za stan i tekuće održavanje" 4,2 odsto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati