Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

27. 03. 2023. 22:51 1

Gašić priznao da žandarmi nisu imali istaknute oznake

Ministar policije Bratislav Gašić priznao je u pisanom odgovoru narodnom poslaniku Radomiru Lazoviću da policijski službenici nisu imali vidno istaknute identifikacione oznake pri intervenciji na protestima u Novom Sadu u oktobru prošle godine. Iako stručna javnost već godinama preporučuje da se natpisi sa prezimenom i brojem značke postave i na zaštitnu opremu koju koriste policijski službenici, takva promena se još samo najavljuje.

Možda i ne moraju da se, kao u američkim filmovima, usmeno predstavljaju, ali trebalo bi da uvek možemo da pročitamo ko su.

Čitaj - kako je napisano, ali kako da čitam kad nije napisano? Posle hapšenja aktivista na protestima na Šodrošu prošle jeseni, narodni poslanik Radomir Lazović zvanično je od MUP-a zatražio objašnjenje u vezi sa identifikacionim oznakama na uniformama policajaca.

Ministar je odgovorio:

- Policajci i pripadnici Žandarmerije su na zadatku obezbeđenja javnog okupljanja koristili interventnu uniformu sa zaštitnom opremom - pa dalje u saopštenju Gašić pojašnjava i priznaje:

- Propisane identifikacione oznake na uniformama policijskih službenika, u konkretnom slučaju, nisu bile vidljive zbog zaštitne opreme koja se nalazila preko interventne uniforme. Takođe, ističemo da zbog neophodne zaštitne opreme, oznake službenih znački policijskih službenika nisu bile vidljive.

- Imajući u vidu da do prekomerne slile dolazi baš na protestima gde se koristi zaštitna oprema, zar nije logično da se ona baš u takvim slučajevima dodatno istakne , a ne sakrije - javno pita Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd.

To je bio slučaj na svim protestima povodom seče šume na Šodrošu u Novom Sadu prošle godine, a i ove. To je bio slučaj i na julskim protestima u Beogradu 2020. godine, kada procesuiranje onih koji su upotrebili prekomernu silu nije bilo moguće – jer se nije znalo ko su.

Ministar najavljuje da nacrt novog Zakona o policiji predviđa da osnovni i dodatni delovi uniforme, kao i zaštitna oprema, sadrže oznaku prezimena sa ili bez broja službene legitimacije, pomoću kojih se lako može utvrditi identitet policajca.

- Mislim da je ovo nešto što je ministarstvo trebalo da reši nevezano za novi zakon, da ne čeka novi zakon, dakle moglo je i u postojećem zakonu da se interveniše da se ta norma o delovima uniforme dopuni i da se to pitanje razjasni ali nema te volje - ističe Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Novi zakon o policiji je već dva puta povučen, a pitanje je kada će treći put ući u proceduru i kada će konačno biti izglasan. E tada ćemo se valjda bolje upoznati sa srpskim policajcima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati