Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

27. 03. 2023. 16:08 3

Frilenserima duži rok za prijavu poreza

Frilenseri koji su ostvarili prihod tokom prva tri meseca ove godine, trebalo bi da imaju rok do 30. aprila da podnesu poresku prijavu. Međutim, sudeći prema najavi Poreske uprave Srbije, ovaj rok biće duži i računaće se "počev od narednog dana od dana kada se steknu tehnički uslovi za ponošenje prijave na Obrascu PP OPO – K". Detaljna uputstva, kako je navedeno, očekuju se narednih dana od - Ministarstva finansija.

- Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o poreskoj prijavi o obračunatom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na zaradu, odnosno drugu vrstu prihoda od strane fizičkog lica kao poreskog obveznika koji je stupio na snagu 25. marta 2023. godine, propisana je nova poreska prijava na Obrascu PP OPO-K - poreska prijava o obračunatom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na prihode ostvarene kvartalno, od strane fizičkog lica kao poreskog obveznika - navela je Poreska uprava Srbije.

Poreska uprava podseća da je rok u kome frilenseri podnose prijave - 30 dana od isteka kvartala.

- Poreski obveznici - fizička lica koja ostvaruju prihode od lica koja prilikom isplate ne obračunavaju poreze i doprinose u Republici Srbiji, a koja poreske obaveze prijavljuju i plaćaju kvartalno - tzv. frilenseri, prijave na Obrascu PP OPO-K podnose za prihode koje su ostvarili u drugom kvartalu, odnosno u periodu od 1. aprila do 30. juna 2023. godine - naveli su poreznici.

Što se tiče prihoda koje su frilenseri ostvarili u prvom kvartalu, odnosno od 1. januara do 31. marta 2023. godine, prijava se, takođe, može podneti na Obrascu PP OPO - K, s tim da se u ovom slučaju, kako navodi Poreska uprava, rok od 30 dana za podnošenje prijave računa počev od narednog dana od dana kada se steknu tehnički uslovi za ponošenje prijave na ovom Obrascu.

- Naime, u pripremi je tehnička podrška koja će u značajnoj meri olakšati frilenserima podnošenje prijave na Obrascu PP OPO-K, a kada će ova tehnička podrška biti operativna biće objavljeno na sajtu Ministarstva finansija i Poreske uprave - pojašnjavaju poreznici.

Ukoliko frilenseri žele da za prihode koje su ostvarili u prvom kvartalu 2023. godine podnesu prijavu pre sticanja tehničkih uslova za podnošenje prijave na Obrascu PP OPO-K, oni to mogu učiniti počev od 3. aprila 2023. godine na Obrascu PP OPO, s tim da u tom slučaju neće moći da koriste tehničku podršku kao u slučaju podnošenja poreske prijave na Obrascu PP OPO -K.

U cilju pružanja detaljnih informacija poreskim obveznicima - frilenserima, Ministarstvo finansija će u narednom periodu objaviti objašnjenja u vezi sa podnošenjem i popunjavanjem poreskih prijava na Obrascu PP OPO, kao i na Obrascu PP OPO-K.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati