Društvo i ekonomija

[ Izvor: K1info/Danas ]

26. 03. 2023. 13:22 0

Koliko su novca u 2022. ostavili stranci u Srbiji?

Srbija je prošle godine od turizma imala prihod od 2,48 milijarde evra, od čega je 2,1 milijarda tih prihoda došla iz Evrope (pritom iz zemalja EU 979 miliona evra).

U isto vreme, prema podacima Narodne banke Srbije, turistički rashodi su bili 2,3 milijarde evra, što znači da su toliko naši turisti potrošili na odmore i odlaske u inostranstvo.

Kada je reč o regionu, najviše prihoda od turista iz BIH.

Gledano pojedinačno po zemljama, najviše smo prihodovali od dolaska gostiju iz Bosne i Hercegovine - 289 miliona, dok su Rusi tokom 2022. u Srbiji potrošili 275 miliona evra.

Sledi Turska, čiji su turisti potrošili 202 miliona evra.

Od zemalja Evropske unije najviše novca tokom boravka u Srbiji potrošili su gosti iz Nemačke - 125 miliona evra, samo osam miliona više su naši građani potrošili tamo, a potom Hrvatske 105 miliona evra.

I dok sa Rusima imamo suficit, jer su turisti iz Srbije u Rusiji potrošili tokom prošle godine tek 24 miliona evra, deficit imamo sa Turskom u koju je otišlo duplo više nego što je došlo - 408 miliona evra su troškovi naših građana u ovoj zemlji bili tokom 12 meseci 2022. godine.

Najveći deficit, međutim, Srbija je imala sa Grčkom, najpopularnijom letnjom destinacijom među našim građanima, u kojoj je tokom prošle godine potrošen 451 milion evra, za razliku od 60 miliona koliko su bili troškovi grčkih turista u Srbiji.

Prihodi od gostiju iz Slovenije i Rumunije bili su po 84 miliona evra, iz Severne Makedonije 108, a iz Crne Gore 111 miliona evra. U isto vreme naši turisti su u Crnoj Gori potrošili nešto više 150 miliona evra.

Od gostiju iz SAD prošle godine Srbija je prihodovala 71 milion evra, dok su gosti iz Srbije u SAD-u potrošili 67 miliona.

Od afričkih zemalja najviše novca otišlo je u Egipat, a od azijskih u Ujedinjene Arapske Emirate 41 milion, Kinu 35 miliona i Maldive 32 miliona evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati