Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

22. 03. 2023. 10:55 13

Hitno povučena "Torlakova" BSŽ vakcina za bebe

Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji "može biti nepotpun".

Od strane koordinatora za opoziv, 15. marta ove godine, zahtevano je hitno povlačenje BSŽ vakcine zbog "sumnje u kvalitet proizvoda, odnosno potencijalnog odstupanja broja živih, atenuisanih bakterija Bacillus Calmette-Guerin, u odnosu na deklarisani", kako se navodi u dokumentu u koji je redakcija Nova.rs imala uvid.

- Zaustaviti isporuku i korišćenje navedenog proizvoda - stoji u dokumentu.

Ove vakcine su do leta 2022. navodno aplikovane deci, iz proizvodnje u pogonu Instituta "Torlak", međutim u oktobru prošle godine javnost je obaveštena da su novorođenčad umesto ove vakcine, primila samo fiziološki rastvor. Razlog je bilo pogrešno dato uputstvo za korišćenje, a potom se ispostavilo da od jula meseca deca ne primaju "domaću", već bugarsku vakcinu, koju je "Torlak" u vreme kada je Institutom rukovodila doktorka Vera Stoiljković, poručio iz ove susedne države.

U međuvremenu je očigledno ponovo "Torlakov" pogon počeo sa proizvodnjom, da bi je sada konačno povukli zbog neefikasnosti i sumnje u kvalitet. Nije poznato da li je, i koliko je beba, primilo vakcinu koja je sada proglašena neefikasnom.

Podsetimo, krajem oktobra 2022. ministarka zdravlja Danica Grujičić obavestila je javnost da je u GAK "Narodni front", 600 beba umesto BSŽ vakcine primilo fiziološki rastvor, a slučaj je preuzelo Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

- U tom fiziološkom rastvoru nije bilo nikakvih materija, deca su bezbedna. Nije se zakasnilo sa vakcinacijom, budući da do 12. meseca može da se primi vakcina - izjavila je tada ministarka Grujičić.

Pogon za BSŽ (BeSeŽe-BSG), u Institutu "Torlak" je najzapušteniji deo ove ustanove, a koji je naočigled prethodnog rukovodstva i uprave, godinama propadao i sada je jasno da je verovatno otišao u nepovrat.

Povodom opoziva BSŽ vakcine pitanja su poslata Ministarstvu zdravlja, ali odgovor nije stigao...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati