Društvo i ekonomija

[ Izvor: Blic ]

22. 03. 2023. 06:56 9

Mladi odlaze, penzioneri nova radna snaga

Ako vas rad i dalje ispunjava, ne dozvolite da vas penzija sputava - glasi rima koja će nas možda asocirati na neku "zaraznu" i primamljivu televizijsku reklamu, ali izgleda da jedino što preti da postane zarazno jeste trend zapošljavanja penzionera u nedostatku radne snage.

Nije nikakva tajna da su generacije sadašnjih penzionera stasavale u "neko drugo vreme", koje će nemali broj njih okarakterisati kao vreme dominacije radničke klase, gde se nije mnogo pitalo, ali se mnogo radilo.Ovo je istraživanje o tome da li su zaista zbog toga penzioneri "nova" i poželjna radna snaga u Srbiji.

Kada zapošljavaju starije od 50 godina poslodavci iz privatnog sektora dobijaju podsticaj u vidu subvencija. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da je javni poziv raspisan 20. februara i trajaće do utroška sredstava, a najkasnije do 30. novembra 2023. godine. Zapošljavanjem nezaposlenog lica iz kategorije teže zapošljivih (gde spadaju i stariji od 50 godina), poslodavci mogu dobiti od 200.000 do 250.000 dinara.

Ipak, kako penzioneri nisu nezaposlena lica, pravo na ovu subvenciju nije moguće ostvariti radi zapošljavanja lica koja su u tom statusu. Pored toga, Pravilnik o načinu i postupku ostvarivanja poreske olakšice za zapošljavanje lica starijih od 45 godina koji se može naći na sajtu Poreske uprave nije više na snazi, potvrđeno je iz ove ustanove, a trenutno ne postoje nikakve slične olakšice predviđene za zapošljavanje starijih.I pored svega navedenog, činjenica je da pojedini poslodavci ipak pribegavaju zapošljavanju penzionera, a tome svedoči i činjenica da brojne knjigovođstvene agencije nude uputstva za potencijalne klijente koji imaju namere da zaposle korisnika penzije. Tako jedna od njih navodi da je zapošljavanje penzionera sve češća pojava u našoj zemlji, a poslodavci koji se još uvek nisu odlučili na taj korak u dilemi su samo zbog nedovoljnog poznavanja obaveza koje iz toga proizilaze.

I plata i penzija

- Korisnik penzije može ponovo da stupi u osiguranje, bilo da se zaposli (zaključi ugovor o radu), ili da obavlja poslove po ugovoru o delu, autorskom ugovoru, i slično. Penzioneru koji radi se plaćaju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje na isti način i u istom iznosu kao i da nije penzioner, što znači da on stiče novi staž osiguranja koji mu nije uračunat u penziju - objašnjavaju u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO).

Ipak, prava nisu ista za sve.- Starosni i prevremeni starosni penzioneri mogu nesmetano da rade, dok je situacija sa porodičnim i korisnicima invalidskih penzija nešto drugačija. Kod korisnika invalidske penzije ova mogućnost zavisi pre svega od kategorije prethodnog osiguranja, jer se profesionalnim vojnim licima i policijskim službenicima pri ostvarivanju prava na invalidsku penziju utvrđuje nesposobnost samo za profesionalnu vojnu službu, odnosno policijske poslove, pa oni i iz penzije mogu da se bave svim drugim zanimanjima, dok ostali korisnici invalidskih penzija podležu kontrolnom pregledu u slučaju da uđu u osiguranje - objašnjavaju iz PIO fonda.

Novozaposleni penzioneri nastaviće da primaju i penziju uz platu. Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić, kaže da je veliki problem Srbije nedostatak radne snage.
- Vođenje ekonomske politike u kojoj je najbitniji kapital i profit, a nebitan položaj zaposlenih, doveo je do ogromnog odliva radne snage. Više od decenije u ovoj zemlji se vodi politika privlačenja stranih investicija. Daju se ogromne subvencije, stranci se privlače niskim zaradama zaposlenih ali i određenim statusom eksteritorijalnosti gde im se "kroz prste" gleda na kršenje domaćeg zakonodavstva - smatra Savić.

Prema njenim rečima, u Srbiji stasaju nove mlade generacije, koje u odnosu na svoje roditelje, imaju drugačiji odnos prema radu i životu.- Oni više cene sebe i svoj rad. Traže više i u pogledu plaćenosti ali i u pogledu okruženja u kome rade. Njima je pored plate bitno i to kakav odnos ima poslodavac prema društvenim i ekološkim pitanjima. Bitna im je radna atmosfera i komunikacija. Svi oni koji ne uspeju da nađu ovakvo radno okruženje, napuštaju Srbiju i odlaze u neku od zemalja EU - tvrdi predsednica ASNS.

Zato ne treba da nas čudi što se mnoge kompanije okreću penzionerima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati