Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

17. 03. 2023. 12:24 7

Veliki protest ispred FPN zbog targetiranja profesora

Profesori i studenti Fakulteta političkih nauka (FPN) okupili su se u 12 sati ispred zgrade fakulteta gde su došli kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog skandaloznih plakata koji su juče osvanuli protiv troje troje profesora ove institucije.

- Ovde smo se svi okupili da damo podršku našim profesorima. Ovo što se desilo je skandalozno i nepotrebno. Fakultet je stao na stranu svojih profesora, a mi smo danas svojim dolaskom to učinili - rekla je jedna od učesnica skupa ispred FPN.Jelena Lončar, docentkinja Fakulteta političkih nauka, čiji se lik pojavio na plakatima ispred ovog fakulteta s pogrdnim tekstom, izjavila je da to jeste poziv na linč i da se razne ružne stvari pišu na društvenim mrežama. 

Ispred Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu su u četvrtak osvanuli plakati sa natpisima "Izdajnik" i grbom OVK, a na fotografijama se nalaze profesori sa ovog fakulteta.

Na plakatima se nalaze likovi Stefana Surlića, koji radi kao docent na FPN, vanrednog profesora Marka Vekovića i docentkinje Jelene Lončar.

Iza akcije sa objavljivanjem zastašujućih plakata potpisala se "Organizacija revolucionarnih nacionalista", dok su određene desničarske grupacije, među kojima su i one neonacističke, već su na društvenim mrežama preuzele zasluge za ovu akcija.Potpis "Organizacija revolucionarnih nacionalista" vrlo je sličan onome kako se potpisuje organizacija "Zentropa" – "Zajednica srpskih revolucionarnih nacionalista".

Nakon toga, Fakultet političkih nauka se oglasio zvaničnim saopštenjem gde je osudio napad na troje profesora.

- Zahtevamo od nadležnih organa da neodložno istraže slučaj i počinioce ovog grubog ataka na njihov ljudski i profesionalni integritet kazne - navedeno je saopštenju Fakulteta političkih nauka.- Fakultet političkih nauka kao istinska škola demokratije uvek je štitio profesionalni i lični integritet svojih studenata, saradnika i nastavnika i tako će biti i ovog puta. FPN pruža i pružiće svu neophodnu podršku svojim nastavnicima - zaključuje se u saopštenju.

Nešto ranije, FPN je objavio da je otkazan skup profesora beogradskog FPN i Filozofskog fakulteta iz Prištine koji je bio zakazan za 16. mart na FPN

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati