Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

15. 03. 2023. 17:41 7

Šta su Hrvati, a šta Srbi dobili od ruskog oružja 90-ih?

Tokom krvavih ratova devedesetih godina, Hrvatska je uprkos embargu kupovala i nabavljala oružje sa svih strana, a najveći deo stigao je iz Rusije. Među moćnim naoružanjem u Hrvatsku je stigao i PVO sistem S-300, koji je za cilj imao da odvrati eventualne vazdušne napade srpske vojske, što je potvrdio pre par godina i ambasador Rusije u Zagrebu Anvir Azimov. Postavlja se pitanje: šta je Srbija dobila od Rusije u tim ratnim godinama?

Odgovor je - ništa.

- Srbi tokom tih godina od Rusa nisu dobili apsolutno ništa. Za razliku od nas, Hrvati su dobili helikoptere Mi-8, koje i sada ima hrvatsko vazduhoplovstvo. Oni su legalno kupovani u Rusiji, i to novi, za šta postoji čak i potvrda. Priča oko toga da Rusi navodno nisu znali, ne pije vodu. Naravno da su znali, zato što je Rusija po proceduri koja se primenjuje u UN prijavila izvoz tih helikoptera kao "sredstva naoružanja", iako je to bilo sporno vreme. Tada je u Hrvatsku stizalo štošta - kazao je vojni analitičar Aleksandar Radić za "Blic" još 2017. godine.Radić za kaže da u Srbiji i dalje vlada neki mit da je Zapad bio taj koji je naoružavao Hrvate u ratu devedesetih, a zapravo su to bili Rusi. Rusija je slala svoje viškove za Hrvatsku i na tome lepo zaradila. U pitanju su helikopteri, puške i slučno oružje. Rusi su sve to lepo "maskirali" tako što su "šetali" oružje iz drugih zemalja, da bi ono na kraju stiglo do Hrvatske. Ne treba zaboraviti ni da je ruski predsednik Boris Jeljcin primio Franju Tuđmana kao gosta na proslavi godišnjice pobede nad fašizmom, 9. maja 1995. godine!

Sama činjenica da je i ambasador Ruske Federacije Anvir Azimov potvrdio navode da su lično Rusi poslali Hrvatima S-300 "kako bi obuzdali Srbe" dovoljno govori.Hrvatski list "Nacional" pisao je da je veći deo PVO sistema S-300 bio isporučen Hrvatskoj, sa sve specijalnim 8-bitnim čipom na osnovnom lanseru, koji poznavaoci sistema smatraju njegovim ključnim delom koji povezuje sve vitalne delove raketa s komandnom pločom, hidraulikom i njegovim sistemom veza.

Delovi sistema S-300 u Hrvatsku su stigli između 1994. i 1996, dobavljali su se preko aerodroma u Puli, a javnosti su pokazani na paradi Hrvatske vojske na Jarunu 1995. Uoči zločinačkih akcija "Bljesak" i "Oluja", javno pokazivanje tog sistema na vojnoj paradi za Dan državnosti bio je ujedno i znak da je to događaj od ogromnog globalnog strateškog značaja, jer su vojni analitičari shvatili da se jedan sistem S-300 prvi put našao izvan neposredne kontrole ruske vojske ili njenih saveznika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati