Društvo i ekonomija

Direktno.rs

13. 03. 2023. 13:47 2

Hrana za godinu dana poskupela za 24,6 odsto

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje povećane su za 16,1 posto od februara prošle do februara ove godine, a u februaru u odnosu na januar 2023. u proseku su povećane za 1,4 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku. Hrana je ovog februara u odnosu na prošli bila skuplja 24,6 odsto, a u februaru u odnosu na januar 2,7 odsto.

U poređenju sa decembrom 2022. potrošačke cene u proseku povećane su za 2,8 odsto. Za 43 odsto poskupeli su mleko, sir i jaja za godinu dana, 27,5 odsto skuplji su prehrambeni proizvodi, a 27,1 odsto riba. Više od 20 odsto za godinu dana poskupela je i druga hrana - hleb, meso, ulje.

Cene stvarnih stambenih renti poskupele su za godinu dana 32,9 odsto, a čvrsta goriva su u ovom periodu najviše poskupela od svega - čak 48,5 odsto. Zdravstvene usluge su u proseku poskupele za godinu dana 7,4 odsto, najviše među njima stomatološke usluge, dok je transport skuplji 6,6 odsto. Restorani i hoteli su poskupeli za 22,2 odsto, najviše usluge smeštaja koje su ovog februara bile 36,6 odsto skuplje nego februara prošle godine.

Iako je vrlo malo stvari za koje se to može reći, ipak, je bilo nekoliko koje su pojeftinile, prevoz avionom je za godinu dana pojeftinio za 0,2 odsto, oprema za snimanje i reprodukciju zvuka za 1,3 odsto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati