Društvo i ekonomija

Direktno.rs

13. 03. 2023. 11:50 2

Gas skuplji od maja do 10 posto

Prvo poskupljenje gasa ove godine biće u maju, i to do 10 posto, a drugo poskupljenje, ako ga bude, biće ne pre poslednjeg kvartala 2023, i sigurno ne bi bilo dvocifreno, najavio je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

- Trenutno je gas oko 500 evra za 1.000 kubika. Prema naftnoj formuli za dve milijarde kubika gasa, koje dobijamo na osnovu dogovora Vučića i Putina, što su dve trećine naših potreba, trenutna cena je oko 330 dolara. Može da se desi da prihodi "Srbijagasa" budu takvi i prihodi u privredi, i da nam se pomogne u budzetu, da sledeće poskupljenje bude manje ili da ga možda i ne bude, naveo je Bajatović za Tanjug.

Dodao je da drugo poskupljenje gasa sigurno ne bi bilo pre poslednjeg kvartala ove godine i da sigurno ne bi bilo dvocifreno.

- Ostalo nam je 200 miliona kubika gasa u Mađarskoj, što je plaćeno, 286 miliona u Banatskom Dvoru, i to je plaćeno, i ruskih 294 miliona, ali to i ne moramo da računamo. Računamo da bismo u Mađarskoj mogli da uskladištimo još 200 miliona metara kubnih, jer su cene relativno povoljne, kazao je Bajatović.

Dodao je da je kapacitet Banatskog Dvora 550 miliona kubika i da "Srbijagas" želi tu da utisne dodatnih 200 miliona kubika, kako bismo imali 750 miliona. Napomenuo je da su dobre cene i da treba da povećamo rezerve, u slučaju da dođe eventualno do terorističkih akata u Crnom moru koji bi uticali na Turski tok.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati