Društvo i ekonomija

S. M.

10. 03. 2023. 14:20 0

Zbog izjave narodne poslanice, predsednica Skupštine tužila novinara!

Predsednica Skupštine opštine Gadžin Han Marija Cvetković tužila je pred Višim sudom u Beogradu leskovački Informativni portal Rešetka.rs, glavnog i odgovornog urednika Dragana Marinkovića zbog navodne povrede ugleda i časti jer su preneli izjave opozicione narodne poslanice iz Niša Jelene Milošević (SSP).

Naime, Miloševićeva je u više navrata, sa priloženim dokazima iznosila sumnje da je Javno preduzeće Direkcija za izgradnju Gadžin Han izgubila pravo nad eksploatacijom kamenoloma zbog nameštanja posla firmi devera predsednice Skupštine opštine, za šta ona sad od samog portala, urednika Marinkovića, ali i poslanice Jelene Milošević traži novčanu nadoknadu u iznosu od 400.000 dinara.- Drago mi je što me je gospođa Cvetković tužila. Konačno će i šira javnost imati priliku da se upozna sa svim nepravilnostima na koje sam ukazivala, ali i sa novim dokumentima do kojih sam došla i koje ću dostaviti sudu. Ali tužiti lokalni medij i novinara samo zato što su prenosili moje izjave, to je potpuno neverovatan i sramotan postupak. Ovo je nedopustiv pritisak na male lokalne medije i poruka za ubuduće, da se slučajno ne usude da prenesu izjave opozicionih političara i da pišu o korupciji - prokomentarisala je Milošević tužbu.

Pravna zastupnica portala i novinara Dragana Marinkovića, Jovana Vučković Pejčić smatra da je ova tužba klasičan pokušaj pritiska na slobodu medija.- Pravno gledano, novinar je postupao u svemu u skladu sa odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima. U konkretnom slučaju reč je o tekstovima koji se odnose na javnog funkcionera, odnosno na predsednicu Skupštine opštine, i interes javnosti u odnosu na lični i privatni interes preteže u ovom slučaju, te ona mora imati viši prag tolerancije za obavljanje poslova kojima se bavi. Takođe, novinar je prilikom postupanja poštovao i kodeks etike novinarske, a sloboda medija garantovana je Ustavom Republike Srbije, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i ustavnih slovoda, te smatram da u ovom slučaju nije došlo do povrede ni jednog od ovih propisa. Ova tužba je klasičan pokušaj pritiska na slobodu medija- objasnila je Vučković Pejčić.Reč je o slučaju koji je potresao ovu malu sredinu, zbog toga što postoje inidcije da je predsednica Skupštine omogućila firmi svoga devera da eksploatiše kamen, a u istom trenutku posredno uticala da Direkcija za izgradnju u Gadžinom Hanu izgubi pravo eksploatacije kamenoloma.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati