Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis.rs ]

28. 02. 2023. 06:51 0

Šta sve poreski obveznici plaćaju u martu?

Za svaki mesec u godini Poreska uprava objavljuje kalendar na osnovu koga obveznici mogu na vreme da pripreme potrebnu dokumentaciju i plate svoje obaveze kako bi izbegli zateznu kamatu.

Prema poreskom kalendaru za mart 2023. godine, poslednji rok za dostavljanje izveštaja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu je 6. mart. Obaveštenja se dostavljaju na obrascu OZU. Do istog datuma, odnosno prvog ponedeljka u mesecu, potrebno je da poslodavci dostave izveštaje o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplate sredstva. Izveštaj se dostavlja na obrascu IOSI.Petak, 10. mart je krajnji rok do kada obveznici moraju da podnesu poresku prijavu i plate porez na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec. Prijava se podnosi na obrascu PP-PPNO, piše Biznis.rs.

Svi privrednici koji su u sistemu PDV do istog datuma moraju da na obrascu PP PDV podnesu poresku prijavu.

Sredina meseca marta ostavljena je kao poslednji rok za izmirivanje većine obaveza poreskih obveznika.

Prva na listi poreskog kalendara za datum 15. mart je obaveza plaćanja akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec.

Takođe, do 15. marta sveštenici, verski službenici, domaći državljani zaposleni u inostranstvu, kao i inostrani penzioneri, moraju da plate doprinose da bi izbegli kazne.

Isti rok važi i za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec. Prijava se podnosi na obrascu PP OD-O.

Još jedna obaveza za PDV obveznike u toku meseca je podnošenje obrasca PID PDV 1 za februar, ako je u februaru ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.

Kada je reč o obavezi plaćanja akontacije na dobit pravnih lica za prethodni mesec, poslednji dan za ispunjavanje je 15. mart.Istog datuma ističe rok za plaćanje obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca, kao i za podnošenje poreske prijave za obračun akcize za prethodni mesec, na obrascu PP OA.

Poslednja stavka u poreskom kalendaru za 15. mart je podnošenje prijave o obračunu i plaćanje akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec na obrascu PP OAEL.

Do kraja meseca marta, tačnije do 31. marta, neophodno je da se plate doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za februar 2023. godine, kao i obračunate akcize za period od 1. do 15. dana u mesecu.

Odlaganje dugovanog poreza pravnim licima Poreska uprava odobrava u slučaju da dug iznosi najmanje pet procenata ukupnog godišnjeg prihoda iskazanog u poslednjem objavljenom finansijskom izveštaju, odnosno pet odsto godišnjeg paušalnog prihoda.U skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Poreska uprava će obvezniku koji u celosti ili delimično nije o dospelosti platio porez poslati opomenu o vrsti i iznosu poreza, odnosno sporednih poreskih davanja. To će učiniti u roku od 30 dana od dana dospelosti i naložiti mu da dospeli iznos plati odmah, a najkasnije pet dana od izdavanja opomene.

Poreska uprava može, na obrazloženi zahtev poreskog obveznika, u celosti ili delimično odložiti plaćanje dugovanog poreza pod uslovom da njegovo plaćanje za obveznika predstavlja neprimereno veliko opterećenje ili nanosi bitnu ekonomsku štetu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]
Video dana

Po starom, tradicionalnom receptu

Anketa

Da li će Srbija proći grupu na Evropskom prvenstvu?

Rezultati