Društvo i ekonomija

S. M.

27. 02. 2023. 19:07 7

"Poverenik obmanuo građane, bilo je prijava"

Poverenik za zaštitu podataka ličnosti Milan Marinović obmanuo je javnost i građane Niša, jer je u Narodnoj skupštini kazao, odgovarajući na izlaganje narodne poslanice Stranke slobode i pravde Jelene Milošević da se nikada niko nije žalio njemu, povodom zloupotrebe podataka od strane pripadnika MUP Srbije, a u vezi decembarskih ekoloških protesta širom Srbije 2021. godine.

- U odgovoru na moje izlaganje, Poverenik za zaštitu podataka ličnosti izneo je neistinu. Čega se plaši poverenik Marinović i zašto ne govori istinu?! Od njega se očekuje odgovor na samo jedno pitanje: Ko je zloupotrebio lične podatke građana tokom ekoloških protesta - još jednom je upitala Milošević.Ona je podsetila da su nakon protesta na adrese učesnika stizale prekršajne prijave, koje su kasnije u većini slučajeva odbacili prekršajni sudovi širom Srbije, a da su one nezakonske i da je neko zloupotrebio lične podatke građana.

- Marinović nije govorio istinu. Iz Niša su stigle čak dve pritužbe na rad policijskih službenika u Nišu, jedna 10. marta 2022. godine, a druga 20. aprila 2022. godine. Ko je tačno zloupotrebio podatke građana, odnosno njihove matične brojeve, i zašto do danas mi na to pitanje od njega kao osobe zadužene za zaštitu ličnih podataka građana Srbije nismo dobili taj odgovor - pita Milošević.Obe prijave podneo je Srđan Nonić, aktivista i glavni i odgovorni urednik Niške inicijative.

- Tačno je, ja sam podneo te prijave i između ostalog tražio sam da se pokrene nadzor za primenu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je u nadležnosti Poverenika. Oni su me uputili da se obratim sektoru za unutrašnju kontrolu MUP, što sam i učinio, iako sam znao da zakon na koji se pozivam nije u njihovoj nadležnosti - potvrdio je za Direktno.rs Srđan Nonić.Dodaje da je čak dobio odgovor od Sektora unutrašnje kontrole da što se njihove nadležnosti tiče, nema propusta, ali od Poverenika nije dobio smislen odgovor.

Građani Srbije koji su učestvovali u ekološkim protestima su nakon istih targetirani, protiv njih su se pisale neosnovane i nezakonske prijave, a sve u cilju da se spreče da ponovo učestvuju na sličnim protestima.Pritisaka je bio i pre protesta, jer su pojedinci okarakterisani kao organizatori, iako se radilo o spontanim okupljanjima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati