Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

23. 02. 2023. 23:40 11

Srbija u UN glasala za povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine

Srbija je na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN) u Njujorku glasala za usvajanje rezolucije kojom se zahteva momentalno povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine i poziva na "pravedan i trajan" mir.

Za tu neobavezujuću rezoluciju, usvojenu dan uoči prve godišnjice napada Rusije na Ukrajinu, glasala je 141 članica UN, među kojima su i sve zemlje Zapadnog Balkana.

Protiv rezolucije glasalo je sedam država (Rusija, Belorusija, Sirija, Severna Koreja, Mali, Nikaragva, Eritreja), a 32 zemlje su bile uzdržane, uključujući Kinu i Indiju.

Ukrajina i njeni saveznici nadali su se da će rezolucija dobiti podršku najmanje 143 države, kao u oktobru prošle godine, kada je GS UN rezolucijom osudila rusko pripajanje četiri regiona na istoku Ukrajine.

U usvojenoj rezoluciji potvrđuje se "posvećenost teritorijalnom integritetu Ukrajine" i zahteva se da Rusija "smesta, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine".

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Srbija je glasala za četiri rezolucije GS UN o tom ratu, a jednom je bila uzdržana.

Srbija je podržala dve rezolucije u martu prošle godine, prvu kojom je osuđena ruska agresija, i drugu kojom je od Rusije zatraženo da momentalno prekine rat protiv Ukrajine.

U aprilu prošle godine Srbija je glasala za isključenje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava, a u oktobru za rezoluciju kojom je GS UN osudila rusko pripajanje četiri ukrajinska regiona.

Srbija je uzdržana bila jedino u novembru, prilikom glasanja o rezoluciji kojom se zahteva pozivanje Rusije na odgovornost zbog invazije na Ukrajinu, uz obavezu plaćanja odštete Kijevu.

Od dosadašnjih šest rezolucija GS UN, najmanju podršku dobile su aprilska, kojom je Rusija isključena iz Saveta UN za ljudska prava (93 glasa "za"), i novembarska, o plaćanju odštete Kijevu (koju su podržale 94 države).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati