Društvo i ekonomija

[ Izvor: BIRN ]

23. 02. 2023. 10:02 22

Zašto Rio Tinto kupuje zemljište ako je projekat prekinut?

Istraživanje BIRN-a pokazuje da je Rio Tinto od juna 2022. u okolini Loznice kupio zemljište u vrednosti od bar 1.2 milion evra. BIRN je došao i do dokumenta sa sastanka ove kompanije sa EU Delegacijom, u kom se, između ostalog, navodi i to da Rio Tinto blagonaklono gleda na lokalni, a strahuje od potencijalnog nacionalnog referenduma o projektu.

Posle serije protesta ekoloških aktivista širom Srbije i blokada mostova i saobraćajnica, Vlada Srbije na čelu sa Anom Brnabić 20. januara prošle godine stopirala je projekat Jadar i poništila sva dokumenta sa kompanijom Rio Tinto.

- Stavili smo tačku na Rio Tinto u Srbiji - rekla je tada premijerka.

Međutim, deo javnosti nije bio ubeđen da je projekat potpuno obustavljen, već su isticali da je samo “zamrznut” do povoljnijih društveno-političkih okolnosti. Istraživanje BIRN-a pokazuje da rudarska korporacija definitivno nije “stavila tačku“ na projekat. Samo od juna 2022. godine do danas, kompanija je kupila bar 5.78 hektara zemlje u okolini Loznice. Ukrštanjem podataka sa Republičkog geodetskog zavoda, BIRN je utvrdio da je Rio Tinto potpisao bar sedam kupoprodajnih ugovora sa vlasnicima zemlje u selima Gornje Nedeljice i Slatina – prvi u junu 2022., a poslednji u januaru 2023. godine – plativši ukupno više od 1.2 miliona evra.
Najmanji ugovor vredan je 15 hiljada, koliko je Rio Sava, srpska podružnica rudarskog giganta, platila za imovinu na 457 m² u Slatini, a najveći 430 hiljada evra – koliko je kompanija platila za skoro 5.000 m² u istoj opštini.

Rio Tinto želju da "oživi" projekat ne krije. Izvršni direktor Rio Tinto Ltd Džejkob Stausholm u decembru na brifingu za investitore u Sidneju je izjavio da "Jadar" predstavlja "neverovatnu vrednost".

- Moramo da smislimo kako da to uradimo. Jedino što bih danas rekao je da nismo odustali - preneo je Rojters njegovu izjavu.U odgovoru BIRN-u, Rio Tinto ističe da je "otkup zemljišta nastavak ranije preuzetih obaveza kompanije Rio Sava koje se odnose na period pre nego što je Vlada Srbije u januaru 2022. godine stavila van snage akte za realizaciju projekta". Na dodatno pitanje o kakvim je "ranije preuzetim obavezama" reč s obzirom na to da su ugovori overavani mesecima nakon odluke Vlade, a poslednja dva skoro godinu dana od obustavljanja projekta – Rio Tinto nije odgovorio.

Različite verzije dokumenta: Nacionalni referendum problem za Rio Tinto

Samo četiri dana nakon parlamentarnih i predsedničkih izbora u aprilu 2022. godine na kojima su ponovo pobedili Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije nazvao je obustavljanje Rio Tintovog projekta greškom, a to je ponovio još nekoliko puta do kraja godine.

Na godišnjoj konferenciji 4. januara ove godine, predsednik odlazi korak dalje i vraća se na ideju referenduma o projektu Rio Tinta, koju je plasirao još 2021.

- Žao mi je što nisam omogućio da bude referendum, izgubili bi na njemu - rekao je Vučić i dodao:- Ali nikad se ne zna, možda dočekaju i taj referendum, pa će da vide kako će da prođu na njemu. Možda sledeće godine, možda one tamo, da im ispunim obećanje, samo da vide kako će da prođu na tom referendumu -rekao je predsednik Srbije.

Vučić nikad nije precizirao po kom osnovu bi referendum uopšte bio raspisan, a ostalo je nejasno i na kom nivou. U avgustu 2021. je istakao da će referendum biti organizovan na regionalnom ili nacionalnom nivou, međutim, sve je ostalo na tome. Prema istaživanju BIRN-a, Rio Tinto podržava lokalni referendum, dok strahuje od onog na nacionalnom nivou. U tački 7 redigovanog izveštaja sa sastanka koji su predstavnici kompanije imali sa šefom Delegacije EU u Srbiji 25. marta 2022. godine – dva meseca nakon što je navodno stavljena tačka na projekat – piše da bi „lokalni referendum išao u prilog kompaniji".

- Referendum bi nagovestio volju stanovnika 12 sela u okolini Loznice, koji bi prema kompaniji bili ključni igrači u sprovođenju projekta, i oni koji bi se najviše okoristili. Zbog toga bi lokalni referendum išao u prilog kompaniji - navodi se u zvaničnom sažetku izveštaja u koji je BIRN imao uvid.
"Nacionalni referendum uključujući Beograd, odakle najviše negativnosti dolazi, proizveo bi mnogo komplikovaniju dinamiku", piše u tački 7 izveštaja.

BIRN je dokument dobio od građanina EU koji je na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja isti dobio od Evropske Komisije. BIRN je dobio još jednu verziju dokumenta od drugog građanina EU, koji je do dokumenta došao na isti način, međutim, u toj verziji deo o referendumu je izostavljen.Na pitanje BIRN-a zbog čega je deo o referendumu izostavljen, kao i po kom kriterijumu je odlučeno da se jednom građaninu dostavi potpuniji dokument, a drugom ne, u Evropskoj Komisiji su kratko odgovorili da je u pitanju "administrativna greška"“. To što Rio Tinto preferira lokalni referendum ne iznenađuje. Pored miliona evra koje je uložila u kupovinu zemljišta u okolini Loznice, i donacija lokalnom stanovništu, kompanija je u januaru pokrenula program "održivog lokalnog razvoja” nudeći sveukupno 160.000 u vidu bespovratnih sredstava za “unapređenje poslovanja i samozapošljavanja u lokalnim zajednicama u kojima posluje", prevashodno gradu Loznici i opštini Krupanj.
U Rio Tintu za BIRN nisu odgovorili na pitanje o referendumu, ističući kratko da su sva pitanja o tome "za nadležne organe Republike Srbije, koji donose odluke po ovom pitanju". Za program održivog lokalnog razvoja kažu da je pokrenut kao “deo posvećenosti Rio Save zajednicama u kojima posluje”.

Rio Sava je član lokalnih zajednica Loznice i okoline više od 20 godina i prepoznaje potencijal koji imaju seoski turizam, poljoprivredna proizvodnja i sektor starih zanata za razvoj preduzetništva. Pokretanje programa nije u vezi sa spekulacijama o referendumu”, navode za BIRN.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati