Društvo i ekonomija

[ Izvor: sova-news.com, Izvestia, Rex ]

21. 02. 2023. 17:12 33

Rusi pišu: Srbija sa sankcijama kreće od marta! Ovim redom...

Ako je verovati predsedniku Aleksandru Vučiću, uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji više nije pitanje meseci. O pridruživanju Srbije restriktivnim merama EU prema Rusiji izveštavali su i pojedini ruski mediji. Neki pišu da će se Srbija pridružiti prvom paketu sankcija pre početka leta, a drugi, pak, navode da bi prva mera mogla da bude doneta u aprilu. Navodno je u igri povratak viznog režima, ukidanje letova…

Od Srbije se odavno očekivalo da će uvesti sankcije Ruskoj Federaciji, a odbijanje da to učini jedan od razloga zastoja, odnosno suspenzije evropskog puta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u novembru prošle godine izjavio je da ne vodi politiku sankcija "posebno prema onima koji su nas sačuvali 2015. godine i koji su nam pomagali po pitanju teritorijalnog intergriteta naše zemlje".

- To je naša suština i politika. Možemo toga da se odreknemo, ali znate u kom slučaju? Da nam bukvalno bude Damoklov mač nad glavom i to ne bih krio od naroda, već bih rekao to - dodao je on.

Pre desetak dana, međutim, čuli smo drugačiju priču. On je izjavio da se približava trenutak kada će Beograd morati da uvede sankcije Rusiji i da po tom pitanju očekuje neuporedivo snažnije pritiske Zapada

- Pustite da teramo ovako dok možemo, znaću kad je trenutak i neću ništa da krijem od ljudi. Taj trenutak se približava odavno, plašim se da više nisu u pitanju ni meseci - izjavio je on.

Izjave predsednika Srbije ispraćene su u i Rusiji, budući da je naša zemlja uz Belorusiju jedina u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Da će se to dogoditi, pišu sada i pojedini ruski mediji.

Većina prati zvanična obraćanja predsednika Aleksandra Vučića, ali su pojedini lokalni i regionalni portali i agencije otišli korak dalje.

Vučićev nalog da se kontakti sa Moskvom svedu na minimum

Tako je jedna od najvećih regionalnih agencija sa juga Rusije "Južna novinska služba" (Южная служба новостей) izvestila da je među glavnim vestima informacija da će Srbija uvesti sankcije Ruskoj Federaciji, te da je Aleksandar Vučić dao naloge resorima da sve kontakte sa Moskvom svedu na minimum.

Da je Vučić dao takav nalog piše sova-news.com, portal sa sedištem u ruskom gradu Saratov. U tekstu je navedeno da će već u martu biti uveden vizni režim za građane Ruske Federacije, dok će glavna ograničenja stupiti na snagu pre leta.

Navodi se da se Beograd priprema za prvi i drugi pakat sankcija, ali razmišlja da ih prilagodi na način da nanesu minimalnu štetu srpskoj privredi.

Zabrane Vagneru i prvi paketi ograničenja

Portal "Rex" piše da bi prvi paket sankcija mogao da bude uveden već u aprilu i da će pogoditi članove i saradnike vojne grupe Vagner, kao i da će biti zabranjen ulazak u Srbiji.

Od većih medija ovom temom bavio se medij "Izvestia", blizak Kremlju. U tekstu se pominje da je "ranije objavljeno" da je Vučić dao zeleno svetlo pridruživanju restriktivnim merama pod pritiskom Zapada, te da su vlasti počele da prave prve pakete ograničenja. Piše i da bi vizni režim mogao da bude uveden od marta. Izvestia u tekstu ne navodi ko je to ranije objavio i da li citira informacije koje su izneli manji ruski portali.

Ovaj medij navodi da ambasada Rusije nije dobijala tekve signale od srpskih partnera.

U tekstu se citira Milan Lazović, programski koordinator Ruskog saveta za međunarodne poslove, koji je istakao da Zapad vrši veliki pritisak na Beograd. On je međutim naveo da će se potencijalno uvođenje sankcija odvijati u blažoj verziji, te da to neće biti pridruživanje svim evropskim paketima, nego selektivna ograničenja. Lazović je rekao da je moguće, na primer, otkazivanje direktnih letova.

Srećko Đukić, diplomata i bivši ambasador, navodi za Nova.rs da ne očekuje da će Srbija tako brzo uvesti sankcije prema Rusiji, da će ona ih uvesti sad za neku nedelju dana, čak i za neki mesec.

- Mislim da je apsolutni priroritet međunarodne zajednice - EU i SAD završavanje okvirnog ili baznog sproazuma Beograda i Prištine i da pre svega treba regulisati kosovsko pitanje. To je pitanje svih pitanja, jer ono zadire u srž bezbednosti Zapadnog Balkana. Sankcije rusiji nisu tog karaktera. One u ovom momentu imaju isključivo politički karakter. Njihov ekonmski domet je zaista skroman - ističe Đukić.

On navodi da od 70 milijardi dolara spoljno-trgovinske razmene Srbije sa svetom u prošloj godini samo 4,2 milijardi otpada na Rusiju.

- To je ravno šest procenata. To zaista nije velika cifra ni za Srbiju, a o Evropi da ne govorim. Kada se ima u vidu da Srbija ne uvozi naftu, a da gas nije pod sankcijama EU i da nije ni razmatra uvođenje sankcija na ruski gas, mislim da to sa političkog stanovišta akutno pitanja, iako čujemo i u Srbiju, od samog vrha, i u međunarodnoj zajednici, pozive da Srbija uvede sankcije Rusiji. To je, mislim, normalna komunikacija u odnosima da Srbija ipak ne zaboravi da treba jednog dana da uvede sankcije Rusiji - zaključuje Đukić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 33

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati