Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

21. 02. 2023. 16:48 3

Preti poskupljenje mesa

Do nedavno, cena za kilogram svinjskog buta bez kostiju mogla je da bude najviše 750 dinara, danas je kilogram ove vrste svinjskog mesa u prodavnicama od 670 do 800 dinara.

Vlada je posle godinu dana ukinula Uredbu kojom su cene nekoliko proizvoda bile ograničene, između ostalog i svinjske plećke bez kostiju koja je danas u radnjama od 620 do 690 dinara. Do ukidanja Uredbe kilogram ovog mesa nije smeo da ide više od 738 dinara. Za sada cene miruju iako je bilo napomena da će skočiti čim ih država "oslobodi" ograničenja.To bi uskoro moglo da se promeni, najavljuju proizvođači, odnosno uzgajivači svinja jer je ovih životinja sve manje na farmama, ponuda slabi, a troškovi uzgajanja samo rastu.

Tokom januara tovne svinje do 120 kilograma prodavale su se za 300 dinara po kilogramu, teže od 120 kilograma koštale su od 220 do 230 dinara, a krmače za klanje od 170 do 250 dinara po kilogramu.

Uzgajivači sada upozoravaju da je cena tovnih svinja počela da raste, da dostiže 270 dinara po kilogramu, što bi moglo da utiče na poskupljenje mesa jer će trgovci kupovati skuplje meso, kome će morati da podignu cenu u maloprodaji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati