Društvo i ekonomija

S. M.

15. 02. 2023. 16:55 1

SNS botovi oteli Fejsbuk stranicu portala i svi ćute

Ni posle dve godine jagodinski portal Infocentrala, nema saznanja ko im je ukrao Fejbuk stranu FTV Paraćin, a nema povratne informacije ni od Odeljenja za visokotehnološki kriminal kojem je podneta prijava.

Glavni i odgovorni urednik Infocentrale, Anita Đukić, kaže da je sada sigurna ko stoji iza krađe i da je reč o novinaru koji je po ugovoru radio na ovom portalu, a imao pristup samoj stranici.

- To lice je sada u SNS i upošljeno je negde, a stranicu su preimenovali i objavljuju na njoj, da kažem, neutralne, ali retke tekstove. Žao mi je što je sve ovako ispalo, jer je ta stranica bila pionir u televizijskim izveštavanjima na Fejsbuku i bilo je na njoj ogromnog materijala o lepim pričama, mladim ljudima koji su uspešni. Sada je sve to izbrisano - kaže Đukić.

Ona se priseća da je ukradena Fejsbuk strana osnovana 2018. godine kao deo projekta i predstavlja intelektualnu svojinu Infocentrale. Njeno postavljanje urađeno je uz plaćanje usluga, sa svim potrebnim dokazima da je reč o vlasništvu ovog medija.

- Indikativno je da su onlajn aktivisti SNS u Paraćinu, popularni "botovi", tokom predizborne kampanje i po izbornoj pobedi ove političke organizacije u Paraćinu na društvenim mrežama "zahtevali" da im lokalne vlasti predaju pristupne šifre za FTV Paraćin, u zabludi da je reč o Fejsbuk strani u vlasništvu lokalne samouprave - navodi Đukić.Dodaje da se krađa dogodila preko noći, na Božić 2021. godine i da je najverovatnije lokalni "haker" ušao preko Fejsbuk naloga novinara koji je kao i Đukić administrator stranice, obrisao nju, blokirao mejl i Fejsbuk nalog tog novinara i preuzeo stranicu.

Nakon toga, ona se obratila Odeljenju za visokotehnološki kriminal, ali još uvek nema nikakvu povratnu informaciju o toj prijavi.

- Nisu me obavestili ni da su primili, odbacili prijavu, bilo šta. Nemam nikakve informacije. Znam samo da je duže vreme FB strana FTV Paraćin bila neaktivna, ali u poslednje vreme sam primetila da je promenjeno ime i da se sada objavljuju neke, da kažemo neutralne priče - dodaje naša sagovornica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati