Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: TV Dukađini ]

14. 02. 2023. 17:09 9

Objavljen novi dokument o Kosovu: Pominje se i ZSO

Evropski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, pored osnovnog sporazuma, sadrži i plan implementacije u kojem je predviđeno da u roku od 15 dana posle potpisivanja sporazuma upravljački tim mora da predstavi nacrt za Sporazuma o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), objavila je TV Dukađini.

O dokumentu koji je predstavila ta televizija navodi se da će to omogućiti stranama da pređu na druge korake, kao što je međusobno priznavanje dokumenata.

U Aneksu Mape puta ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine se naglašava da je taj dodatak sastavni deo sporazuma i da opisuje redosled događaja za implementaciju Sporazuma.

Obaveze utvrđene u mapi puta proizilaze iz obaveza strana navedenih u članovima 1, 4, 7, 8, 9 i 10 sporazuma.

- Svi ostali članovi stupaju na snagu potpisivanjem ugovora - navodi se u dokumentu koji ima TV Dukađini.

Predstavljanjem prvog nacrta Statuta i početkom pregovora za njega, stranke će zvanično odmah omogućiti stupanje na snagu uzajamnog priznavanje njihovih dokumenata i nacionalnih simbola, razmenu stalnih misija na osnovu preliminarnog sporazuma o praktičnim aranžmanima.

U dokumentu se dalje dodaje da se strane obavezuju da će okončati pregovore i dogovoriti statut u ubrzanom roku.

Priština se obavezuje da obezbedi pravnu održivost dogovorenog statuta i usvaja ga usvajanjem uredbe na sednici Vlade Kosova.

Predviđa se da se u roku od 30 dana nakon potpisivanja sporazuma, strane uspostaviti Zajednički komitet za praćenje implementacije sporazuma, kojim će predsedavati EU i dogovoriti se o zadacima komiteta.

Takođe, u roku od 30 dana nakon osnivanja Zajedničke komisije, Priština će ozvaničiti status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i pokrenuće interne procedure za zaštitu objekata srpske verske i kulturne baštine u okviru dijaloga uz podršku EU.

U roku od 150 dana nakon potpisivanja sporazuma, EU će zajedno sa ostalim donatorima organizovati konferenciju na visokom nivou na kojoj će se odobriti poseban paket za investicije i finansijsku podršku, ali da nikakva isplata iz paketa neće biti izvršena pre nego što posrednik EU zaključi da su sve odredbe ovog Aneksa i člana 4 osnovnog sporazuma u ​​potpunosti sprovedene.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati