Društvo i ekonomija

Direktno.rs

26. 01. 2023. 16:27 9

Dramatična situacija u "Zastava oružju" kulminirala!

Dramatična situacija u fabrici "Zastava oružje" u Kragujevcu, koja je naterala više od 1.500 radnika na štrajk upozorenja, kulminirala je ovih dana, zbog čega su se oružari obratili za pomoć narodnim poslanicima "Ujedinjenih" kako bi izneli u javnost prikrivane podatke o štetnom upravljanju fabrikom, ali i nepodnošljivim posledicama po radnike, od porodilja do sumnjivih nabavki "zaštitne opreme" u fabrici oružja u vidu, verovali ili ne, običnih majica.

Poslanik Dalibor Jekić, koji je predsednik GrO Stranke slobode i pravde u Kragujevcu, naveo je da vlast već mesecima okreće glavu na sve apele radnika da se situacija u fabrici reši:

- Fabrika "Zastava oružje" jedna je od najstarijih fabrika u Srbiji, koja baš ove godine obeležava 170 godina postojanja, ali i najveću krizu u poslednjih dvadeset godina. Obaveze fabrike su doveli do 20,5 milijardi i gubitak do 4,5 milijarde, a sada je fabrika i obezglavljena, jer nakon dosadašnjeg štetnog upravljanja direktora i Nadzornog odbora, već više meseci nikako da se izabere novi direktor - istakao je Jekić i dodao:

- Doskorašnji direktor Petković je došao iz Krušika, gde je takođe ostavio lošu situaciju. U "Zastavi" radi ukupno oko 2.400 zaposlenih i jako su zabrinuti za sebe i svoje porodice, jer uprkos štrajkovima upozorenja, niko ne reaguje - kazao je Jekić.

Poslanik Željko Veselinović je izneo dramatične podatke o radničkim pravima:

- Fabrika se urušava, radnici su na rubu egzistencije, plate su minimalne, zaštitna oprema lošeg kvaliteta, doprinosi nisu uplaćivani 18 meseci zbog čega ni porodilje nisu primale nadoknadu. Gledamo kako nam se pred očima urušava namenska industrija, kao i mnoge druge kompanije u namenskoj industriji. "Zastava" u svom magacinu ima robu u vrednosti od 15 miliona evra koju ne mogu da prodaju, jer su zbog nesposobog rukovodstva izgubili i kupce i dobavljače. Zato tražimo od premijerke Brnabić i ministra odbrane Vučevića da hitno reaguju za rešenje ogromnih problema u "Zastavi", jer kao narodni poslanici ne možemo dozvoliti da sutra 2400 porodica ostane na ulici - istakao je Veselinović.

Jekić i Veselinović su u ime radnika "Zastava oružje" zatražili da Nadzorni odbor fabrike ne drži više fabriku u stanju vakuuma, već da što pre izabere novog direktora, da se donese plan konsolidacije preduzeća i da na dalje svi usmere posebnu pažnju na spašavanje "Zastave".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati