Društvo i ekonomija

[ Izvor: Euronews.rs ]

18. 01. 2023. 21:31 2

Svako peto dete u Srbiji u riziku od siromaštva

Kovid kriza, na koju se nadovezao rat u Ukrajini najviše pogađaju najsiromašnije slojeve društva, a posebno su ugrožene porodice sa decom. Prema podacima UNICEF-a, u Srbiji je svako peto dete u riziku od siromaštva i važno je zbog toga hitno reagovati.

Jedna od mera koju je predložio Fiskalni savet je da se u budžetu za ovu godinu planira više novca za socijalna davanja, da se dečiji dodatak poveća na 4.500 dinara i da se poveća obuhvat porodica koje primaju taj vid pomoći na 400.000 dinara. Izračunali su da bi za to država morala da izdvoji oko 14 milijardi dinara. Međutim, taj novac nije planiran budžetom za ovu godinu. Inače, dečiji dodatak se usklađuje dva puta godišnje - u januaru i julu u skladu sa inflacijom.

Redovni osnovni iznos dečijeg dodatka od jula 2022. godine iznosi 3.569 dinara mesečno. Za jednoroditeljske porodice predviđeno je povećanje za 30 odsto što je 4.640, a za deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom za 50 odsto, što je 5.353 dinara.
Direktor Mreža organizacija za decu Srbije Saša Stefanović kaže za Euronews Srbija da su godinama unazad u najvećem riziku od siromaštva i najviše izložena siromaštvu deca i porodice sa više dece. Navodi da je u riziku od siromaštva blizu 400.000 dece.

- Predlog Fiskalnog saveta pokriva taj broj dece koja su u riziku od siromaštva. Potrebna je jedna mera koja će smanjiti taj rizik. Jedina mera za smanjenje siromaštva dece je dečiji dodatak - rekao je on za Euronews Srbija.

Napominje da su u dodatnom riziku od siromaštva porodice koje imaju troje ili više dece. Domaćinstva koja imaju više dece u većem su riziku da ne mogu da zadovolje osnovne potrebe porodice, posebno dece. Dodaje da su kao mreža predložili Vladi Srbije program "Garancije za svako dete", kojim se garantuje da svako dete ima pristup pristojnom stanovanju, zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, zdravoj životnoj sredini i da sprečimo da se izdvoji dete iz porodice zbog siromaštva.Inače, pravo na dečiji dodatak ostvaruju roditelji za prvo, drugo, treće i četvrto dete. Jedan od uslova je da roditelj ima prebivalište na teritoriji Srbije ili je strani državljanin i ima status stalno naseljenog lica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati