Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

18. 01. 2023. 16:12 22

Vučiću povećana plata!

Administrativni odbor Skupštine Srbije doneo je odluku da se poveća osnovica za obračun i isplatu plata za predsednika Republike, narodne poslanike i imenovana lica u službi predsednika i službi skupštine, u skladu sa Zakonom o budžetu za 2023. godinu.

Predsednik Administrativnog odbora Milenko Jovanov podsetio je na današnjoj sednici da je Zakonom o budžetu propisano da se korisnicima budžetskih sredstava plata poveća za 12,5 odsto od januara ove godine. Kada je reč o osnovici za obračun i isplatu plate predsednika, kao i poslanika, ona iznosi 12.179,53 dinara neto, dok je osnovica za obračun plata za imenovana lica u službi predsednika, ali i Narodne skupštine 4.141,45 dinara.

Poslanik grupe "Ujedinjeni" Janko Veselinović ocenio je na sednici da ministri u Srbiji imaju relativno niske plate, dodajući da čak pojedini državni sekretari imaju veće plate od ministara.

- U poređenju sa okruženjem, plate ministara su nesrazmerno niske, ali tu dodajem "ali". Bojim se da ministri ne žive od ovih plata - ocenio je Veselinović.
Ukoliko imaju neku stručnost bolje im je da se time bave, pa da budu lekari, profesori na fakultetu jer bi, kaže Veselinović, imali veće plate, a manje odgovornosti. Kako je prokomentarisao, po sadašnjem stanju, da bi neko bio ministar, treba da je "ili lopov ili lud", na šta mu je Jovanov odgovorio:

- Ja sam mislio da ste se vi kandidovali na izborima da pobedite i formirate vladu i da budete ministri, sad koji je razlog, sami ste naveli dve mogućnosti, pa valjda znate razlog za to - rekao je Jovanov.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže da će sa povećanjem predsednik imati platu od 150.000 dinara, ali koja je, kaže, manja od plata direktora pojedinih javnih predeuzeća, agencija, nezavisnih tela.

"Niko me ne može ubediti da to nije demagogija", rekao je Aleksić i dodao da, recimo, direktor Pošte ima oko 500.000 dinara platu, Zaštitnik građana oko 400.000 dinara, direktor Republičkog zavoda za statistiku 440.000.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati