Društvo i ekonomija

[ Izvor: Agencije ]

01. 01. 2023. 09:57 13

Od danas uvećani računi za struju i gas

Električna energija je od danas u Srbiji skuplja za domaćinstva i male potrošače u proseku osam odsto, a gas 11 odsto, odobrila je Agencija za energetiku Srbije (AERS).

Prosečna cena električne energije za domaćinstva i male kupce, koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama kod Elektroprivrede Srbije (EPS), je 8,796 dinara po kilovat-satu (kWh), bez poreza i taksi, odnosno 12,40 dinara po kWh sa porezima i taksama i veća je u odnosu na dosadašnju prosečnu cenu za osam odsto.

AERS je navela da je saglasnost za poskupljenje struje dala na zahtev EPS-a i da će i nakon te korekcije, cena električne energije za garantovano snabdevanje, bez taksi i poreza i dalje biti jedna od najnižih u Evropi.

Struja je za domaćinstva i male kupce poslednji put poskupela u septembru 2022. godine, u proseku 6,5 odsto, a novo po preporuci Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) uslediće, osim ovog danas i u maju ove godine, takodje u proseku za osam odsto.

Prosečna cena prirodnog gasa za domaćinstva i male kupce od danas je u proseku veća za 11 odsto i iznosi, bez poreza i taksi, 4,08 dinara po kilovat-satu (kWh), odnosno 4,50 dinara po kWh sa porezima i taksama.

Cena gasa je korigovana poslednji put u julu 2022. godine za devet odsto, a prema preporuci MMF-a, trebalo bi da se poveća i u maju ove godine za devet odsto i u novembru za deset odsto i maju 2024. godine, takodje za deset odsto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati