Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

21. 12. 2022. 19:43 0

Najavljuju stadione, a u vrtićima padaju plafoni

Dan nakon obrušavanja dela plafona u vrtiću "Neven" u Inđiji, i dalje nije poznato da li je ovaj objekat u potpunosti bezbedan za decu. Iz lokalne građevinske inspekcije za N1 kažu da su izdali rešenje kojim su zabranili korišćenje dela objekta u kom se incident dogodio, dok se ne uradi sanacija. Međutim, nije precizirano da li će vrtić u celosti biti proveren kako bi se garantovala bezbednost. Situacija sa vrtićima u Srbiji je vrlo problematična, i mnogi primeri pokazuju nejasnoće oko toga ko se bavi kontrolom bezbednosti objekata, kažu stručnjaci.

Dok su deca u jaslicama spavala, na njih se obrušio deo plafona. Pukom srećom, zadobila su lakše povrede. Iako je vrtić izgrađen osamdesetih godina, predsednik opštine Inđija Vladimir Gak uverava da tako nešto nije moglo da se predvidi. A da li je moglo da se spreči, ne potvrđuju u građevinskoj inspekciji:

- Građevinski inspektor je odmah po saznanju o predmetnom događaju izvršio hitan vanredni terenski inspekcijski nadzor u objektu "Neven" i tom prilikom utvrdio činjenično stanje i izdao rešenje kojim se zabranjuje korišćenje dela objekta boravka broj 1, dok se ne izvrši sanacija plafonske obloge, odnosno dok se ne uklone nedostaci u objektu.

Dok se nedostaci ne uklone, stručnjaci kažu da je incident u Inđiji samo jedan u nizu i da je podsetio na to kakvi problemi postoje u vrtićima.

- Ovo sada što vidimo je i da vrtići koji postoje, da velika većina njih u stvari nije bezbednosno sigurna - navodi Gordana Plemić, iz udruženja "Roditelj".

- Mi trenutno u Srbiji imamo problem sa vrtićima - nema dovoljno mesta u vrtićima, to je problem koji se javlja svake godine. A sa druge strane, imamo problem da su stari vrtići neuslovni. Ko to kontroliše - niko ne zna - roditelji su veoma zabrinuti - naglašava Jelena Ćirić Nikolić s portala "Bebac".

Koliko se vrtići redovno kontrolišu i ko je za to zadužen, novinari N1 su pitali i Ministarstvo prosvete.

- Svaka inspekcija, u okviru svojih nadležnosti i iz svog delokruga rada, kontroliše ustanove, a pogotovo ustanove obrazovanja i vaspitanja, bilo u redovnim ili vanrednim nadzorima. U ovom konkretnom, slučaju, prosvetna inspekcija ne kontroliše građevinske radove u vrtiću, kao što ne može da kontroliše ni sanitarne, niti protivpožarne uslove u objektu - odgovorili su iz Ministarstva prosvete

Iz Udruženja "Roditelj" kažu da celu situaciju otežava to što nije precizno definisano ko se bavi kontrolom bezbednosti vrtića nakon godina i godina rada.

- U Zakonu o osnovama obrazovanja se kaže da za bezbednost dece brine uprava ustanove i direktor, što može da znači da oni sami nekako određuju da li je taj prostor bezbedan ili nije, a da, po ovim rečima koje sada čujemo, nemamo nikakve inspekcije koje vrše neke nadzore naknadno, da li po samoj prijavi… I šta se dešava kada u stvari, uopšte, uočimo bilo kakve promene u vrtiću koje se dese - da li uprava vrtića to prijavljuje i kome i ako se prijavi šta se na tome radi - kaže Gordana Plemić iz udruženja "Roditelj".

Osim propusta u bezbednosnim uslovima i drugi primeri pokazuju da u vrtićima širom Srbije ne štima baš sve kako treba.

- Da li je dete izašlo na ulicu nenajavljeno, bilo je - deca su padala kroz prozor, imali smo da je baka odvela tuđe dete iz vrtića… To je sve nešto što nam govori da tu nije u redu sve, mora se mnogo veća pažnja posvetiti vrtićima i mnogo veća pažnja se mora posvetiti tome gde nam borave deca. Postoje najave za ulaganja, za mostove, za nacionalni stadion, a s druge strane imamo decu koja borave u vrtićima koji nisu uslovni, dakle, šta se dešava s tim - navodi Jelena Ćirić Nikolić.

Da li će građevinska inspekcija na nivou države pojačati kontrole u vrtićima i šta će biti preduzeto kako bi deca u njima bila sigurnija, za sada nije poznato, jer odgovor na to pitanje nije stigao iz Ministartsva saobraćaja i infrastrukture kojim rukovodi ministar Goran Vesić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati