Društvo i ekonomija

Direktno.rs

07. 12. 2022. 20:45 8

Đilas: Zašto vlast neće da uvede porez na ekstraprofit?

Stanje u Srbiji je takvo da u njoj nema dovoljno demokratije, principa, pristojnosti. Smatram da opozicija u Parlamentu treba manje da se bavi sobom, već konkretnim problemima građana. I da pokuša, koliko je moguće, da ne ulazi u svađe i vređanja sa vlastima, jer će odgovor sa njihove strane uvek biti deset puta uvredljiviji i nepristojniji. A većina ljudi će reći da se samo svađamo, da smo isti. SSP nije u Skupštini da bismo nekoga vređali, već da objašnjavamo ljudima kako može da nam bude bolje. Moramo jasno da pokažemo da postoji razlika između - bahate vlasti i nas - rekao je Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) gostujući u programu NovaS.

- Naš posao je da ljudima kažemo da će se voljom ove vlasti Srbija zadužiti još 8 milijardi evra, da će na kamate od zaduživanja u 2023. dati 1,2 milijarde evra, da vlast neće da uvede porez na ekstra profit kompanija NIS- a i Ziđin koje su se enormno bogatile u vreme krize. Normalno je da se bar pola od tog njihovog ekstraprofita vrati u budžet Srbije. Onda bi od tog novca mogli da povećamo plate lekarima, medicinskim sestrama i nastavnicima.To su uradile mnoge zemlje od Velike Britanije do Rusije. Samo u Srbiji to ne može. Zašto? - upitao je Đilas.

- O tome treba pričati u Skupštini, ali i o nasilju u školama, o drastično poskupelim kirijama za stanove koje mladi ne mogu da plate... To se rešava građenjem stanova koji će se davati u najam po beneficiranim cenama, kao što SSP predlaže - rekao je Đilas.
- Živimo u zemlji u kojoj je svaki dan neko novo ludilo, neka nova tema svaki dan - pre nekoliko dana nastala je opasnost po državu postavljenjem Vulina za šefa BIA-e. Lično smatram da Srbija nema Državnu bezbednost od dana kada je Bratislav Gašić postao šef BIA-e, jer Zakon jasno kaže da šef BIA mora biti nestranačka, a on je partijska ličnost, dakle mora biti osoba koja nema ni suštinsku ni formalnu vezu sa nekom strankom. Stručnjak, koji će voditi službu tako da se ne ugrozi energetska bezbednost zemlje, da se spreči pravljenje mafijaških klanova koji melju ljude, a ne čovek koji će se baviti prisluškivanjem opozicije.

Dolazak Vulina na to mesto je još gore rešenje i posledice takvog kadrovskog rešenja će biti vrlo brzo vidljive - zaključio je Dragan Đilas predsednik Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati